Tetszett a cikk?

Megkülönböztetheti-e egy cég a munkavállalóit, amikor a béren kívüli juttatások kiosztásáról dönt? Saját vállalkozás ügyvezetőjeként kaphat-e valaki cafeteriát? Olvasóink kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, Domonkos Rita, a Sodexo munkatársa válaszol.

Cafeteria 2009
Számolja ki az Adózóna kalkulátorával, mennyit adhat a munkáltató adómentesen!
Nem kaptam cafeteriát, pedig heti 40 órára voltam bejelentve nyugdíjasként, miközben volt kollégám, akit szintén nyugdíjasként, biztonsági munkatársnak vettek fel, később megkapta a béren kívüli juttatást. A cég szerint mi nem ugyanolyan jogokkal rendelkező munkavállalók vagyunk, mint a más beosztásban dolgozók. Megkülönböztethet-e a cégvezetés így, és visszamenőlegesen is követelhetjük-e a cafeteria meg nem fizetése miatt kiesett összeget?
 

Nem csak a cafeteriarendszerekre, hanem bármely béren kívüli juttatással kapcsolatban érvényes az a szabály, hogy a munkáltató nem válogathat a dolgozók között szabadon. Ugyanakkor kétfajta lehetősége is van; vagy mindenkinek azonos összegben juttat azonos juttatásokat, vagy különbséget tehet csoportok között (beosztás, vezetői szint, munkaidő, a cégnél eltöltött idő stb. szerint), de ebben az esetben a feltételeket szabályzatban kell rögzíteni, és az valamennyi dolgozó számára hozzáférhetővé kell tenni. Javaslom, hogy kérje el a munkáltatójától az erre vonatkozó szabályozást.

A törvényben annyit találtam, hogy minden munkavállalónak jár cafeteria. Közalkalmazottként dolgozom 19 éve, most 5 hónapja dolgozom, előtte gyeden voltam. Múlt héten osztották ki az ajándékutalványokat, én és a kolleganőm nem kaptunk, mivel nincs meg a tényleges 6 hónapunk. Hol találom meg a pontos szabályozást, illetve mit tehetek?

A munkáltató valóban dönthet úgy, hogy bizonyos feltételekhez köti a béren kívüli juttatásokra való jogosultságot. Ezek lehetnek például a próbaidő lejárta, bizonyos mértékű minimális eltöltött idő a cégnél. Általános gyakorlat az is, hogy az állományban lévő, de valós munkavégzést nem folytató munkavállalókat (például táppénzen, gyeden levőket, munkavégzés alól felmentetteket) is kizárják a juttatásokból. A szabályozást a munkáltatónak kell elkészítenie és hozzáférhetővé tennie a munkavállalók számára.

A cafeteriával kapcsolatos többi kérdésre a választ az Adózónán olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Nőttek a béren kívüli juttatások

Több béren kívüli juttatás adómentes értékhatára is megváltozott, a 400 000 forintos felső határ pedig megszűnt, miután a minimálbér 69 ezer forintról 71 500 forintra emelkedett január elsejétől- jelentette be Balázs Krisztián, a piacvezető étkezési jegyeket forgalmazó cég, az Accor Services Kft. marketing igazgatója.

Vállalkozás

Kalkulátor béren kívüli juttatásokhoz

A cafeteria-kalkulátor az adómentesen adható béren kívüli juttatások révén realizálható adó- és járulék megtakarítások számszerűsítésére szolgál, illetve – ezzel párhuzamosan – kimutatja a munkavállaló által elérhető nagyobb nettó jövedelmet.

MTI Karrier

OÉT: munkavállalók a cafeteria mellett

Kivétel nélkül szót emeltek az adómentes béren kívüli juttatások, köztük az üdülési csekk és az étkezési hozzájárulás tervezett megadóztatása ellen a munkavállalói érdekképviseleti szövetségek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.

Feljelentésnek vette a Járóka Lívia ügyében feltett kérdést Polt Péter

Feljelentésnek vette a Járóka Lívia ügyében feltett kérdést Polt Péter

Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások

Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások

Egyes tudósok szerint medúzát kellene halak és tenger gyümölcsei helyett ennünk

Egyes tudósok szerint medúzát kellene halak és tenger gyümölcsei helyett ennünk