Tetszett a cikk?

A március 13-a óta nem lehet mulasztási bírságot kiszabni 250 ezer feletti kifizetésekre, megszűnt a napi standolás. Mi változott még? Hónap tanácsa a Saldotól.

Március 10-én kihirdették a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről. hatályon kívül helyezve a mulasztási bírság kiszabási lehetőséget, ami a bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában az ügyleti ellenérték 250 ezer forint összeget meghaladóan történő készpénzes (bankjegy, érme) kifizetése miatt lett volna kiszabható.

A törvény a megváltoztatta továbbá a jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvényben előírt, az alkoholtermékek forgalma adatainak napi rögzítését előíró előírást (napi standolás). Ehelyett előírta a havi rendszerességgel történő rögzítési kötelezettséget, de ezen utóbbi előírás csak 2009. május 1-jétől lép hatályba. Az adópolitikáért felelős miniszter rendeletben határozza meg a havi standolás bizonylati rendjének részletes szabályait.

Egyidejűleg a törvény előírja, hogy nincs helye mulasztási bírság kiszabásának a 2009. február 1. napja és a törvény hatálybalépésének napja közötti időszak vonatkozásában a 250 ezer forint összeget meghaladó kifizetések, illetve az alkoholtermékek forgalma rögzítése előírásának be nem tartása miatt.

A számviteli törvény napi készpénz záró állomány maximális mértékét rögzítő jogszabályban szereplő 1,2 %-os szorzó 2 %-ra emelkedik, az 500 ezer Ft-os minimális értékhatár változatlanul hagyása mellett, ugyanakkor a törvény biztosítja, hogy a számviteli törvény ezen előírása korábbi szabályának megsértése miatt e törvény hatálybalépésének napjától számított 90. napig nincs helye a mulasztási bírság kiszabásának.

További kedvező szabálya a törvénynek, hogy előírja, amennyiben a törvény hatálybalépését megelőzően mulasztási bírság kiszabására került sor a 250 ezer forintot meghaladó készpénzes kifizetés, a napi standolás elmulasztása, illetve a napi záró pénzkészlet túllépése miatt, e határozatokat az adóhatóság e törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül saját hatáskörben hivatalból visszavonja, illetve a felügyeleti szerv hivatalból megsemmisíti, és a már teljesített bírság összegét az adóhatóság az adózónak visszatéríti.

Forrás: Saldo Zrt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kéretlen Orbán-közeli ajánlatokról beszél a 24.hu tulajdonosa, de nem adja el cégét

Kéretlen Orbán-közeli ajánlatokról beszél a 24.hu tulajdonosa, de nem adja el cégét

Nem adjuk ingyen a pogácsát, cserébe finomat sütünk – Tóta W. Árpád a hvg360 első évéről

Nem adjuk ingyen a pogácsát, cserébe finomat sütünk – Tóta W. Árpád a hvg360 első évéről

Kiképezték az oroszok, mégis felmentették Kovács Bélát a kémvádak alól

Kiképezték az oroszok, mégis felmentették Kovács Bélát a kémvádak alól