szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövő évi adómódosításokat tartalmazó törvényjavaslat szerint továbbra is 1 millió forint lakáscélú támogatást adhat adómentesen a munkaadó a munkavállalójának, de erről minden év január utolsó napjáig adatot kell szolgáltatnia az adóhatóságnak.

A parlament honlapján elérhető törvényjavaslat a lakáscélú munkáltatói támogatás szövegét - a személyi jövedelemadó törvényben - átteszi a mellékletből a belső szövegbe. A lényegi szabályokat azonban ez a változás érintetlenül hagyja. Így továbbra is 1 millió forint lakáscélú támogatást kaphatnak a munkavállalók a munkaadójuktól, és ebbe az összegbe be kell számítani az utóbbi 4 évben kapott minden hasonló támogatást, akkor is, ha azok több munkaadótól származnak. Változatlan az a szabály, amely szerint a munkaadó csak bankon keresztül adhatja a támogatást, és csak olyan lakás vásárlásához, építéséhez teheti ezt, amely nem haladhatja meg a méltányolható lakásigényt.

A méltányolható lakásigényt viszont a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szabályozza. A keret két összetevőből áll: a lakószobák számából, illetve a lakás árából. A lakószobák méltányolható száma az együtt költözők - a családtagok - számától függ. Például 1-2 személy esetén legfeljebb 3, 3-4 személy esetén 3 és fél, míg 4 személy esetén legfeljebb 4 lakószoba méltányolható. Minden újabb személy esetén fél szobával kell növelni a felső határt. A fél szoba alapterülete 6-12 négyzetméter, két félszobát egy lakószobaként kell számba venni.
   
A lakás vételára, illetve építési költsége a szobák számához igazodik, a jogszabály külön ad értéket Budapestre és a megyei jogú városokra, illetve az egyéb településekre. Így például egy másfél szobás lakás építési- illetve vételára a fővárosban és a megyei jogú városokban 12,5 millió, míg a többi településen 11,5 millió forint lehet. A három és félszobás lakások méltányolható ára pedig - az előbbi sorrendben - 22 millió, illetve 21 millió forint. Egy új szabály került be a módosítással az szja törvény ezen részébe: az adómentes lakástámogatásról a munkaadónak - akkor is ha azt elengedte - minden év január 31-ig kell adatot szolgáltatnia az APEH részére.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Munkaügyi kapcsolatok igazolása: változások elsejétől

Az állami támogatásokhoz megkövetelt rendezett munkaügyi kapcsolatok igazolási eljárásában eddig szerepet kaptak a helyi szakszervezetek is, a június elejétől hatályos módosítás viszont megszünteti szerepüket - egyebek mellett ezt tartalmazza a szociális és munkaügyi miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

MTI Karrier

Az unióban 8,6 százalékra nőtt a munkanélküliség

Az Európai Unióban áprilisban átlagosan 8,6 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya a márciusi 8,4 százalékról - jelentették az EU statisztikai hivatalában kedden. Az áprilisi volt a legnagyobb arány 2006. január óta. Tavaly áprilisban 6,8 százalékos volt az átlagos munkanélküliség az EU-ban.