Tetszett a cikk?

Egyszerűsödik a vámügyintézés az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, 2010-ben befejeződő fejlesztések révén.

A program keretében 2008. június 1. óta zajlik az "Egyablakos vámügyintézés megvalósítása" című, mintegy 2 milliárd forint költségű kiemelt projekt a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ vezetésével, a Vám- és Pénzügyőrség szakmai irányításával. A programban további 8 intézmény - az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Gyógyszerészeti Intézet - is részt vesz.
   
A VPOP tájékoztatása szerint az együttműködő intézmények között a vámügyintézésekkel kapcsolatos engedélyadatok átadása elektronikus kommunikációs csatornán fog megvalósulni. A projekt megvalósításának folyamatában 2009. március végén a vámhatóság sikeres kommunikációs teszteket végzett a közlekedési és a gyógyszerészeti hatósággal. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közbeszerzési eljárás során választotta ki azokat a vállalkozókat, amelyek a jelenleg az egyablakos vámügyintézéshez kialakítandó informatikai rendszer tervezésén dolgoznak.

Három konzorciumi tag - a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal - a közbeszerzési eljárások előkészítésének, illetve lebonyolításának szakaszában tart. A Vám- és Pénzügyőrség belső erőforrások bevonásával végzi számos meglévő rendszerének módosítását, fejlesztését az APEH pedig elkészítette az igazgatási rendszertervét és erről folyamatosan egyeztet a vámhatósággal. A fejlesztési munkák mellett több intézmény beszerezte az egyablakos vám rendszerhez szükséges hardver- és szoftvereszközöket is - közölte a VPOP.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozás

Vámosi-Nagy: az ingatlanadó bevallása csak a kezdet

Bár most vagyonadóról beszélnek a döntés-előkészítők, valójában vagyoni típusú adókat szeretnének bevezetni, többek között ingatlanra és a nagy teljesítményű személygépkocsikra. A fogalmi különbség tartalmit takar - ezt kommentálja Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adóigazgatója.

MTI Itthon

Adócsaló vállalkozást leplezett le a vámhatóság

Adót csalt, és felszámolásának ideje alatt is tevékenykedett az a kecskeméti székhelyű gazdasági társaság, amelyet a minap leplezett le a vámhatóság - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője szombaton az MTI-vel.

MTI Tech

Álvámpírok lencsevégen

Először sikerült a természetben lefilmezni a furcsa kinézetű fakó álvámpírokat. A denevéreket a BBC forgatócsoportjának egy elhagyatott észak-ausztráliai aranybánya mélyén sikerült filmre vennie.

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást