szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az előzetes adatok alapján 320 ezernyi cég nyújtotta be éves beszámolóját, a renitensek száma pedig mintegy százezerre tehető - írta hétfői számában a Világgazdaság, amelynek cikke szerint az APEH a jövőben szigorúbban lép fel a mérlegbeszámolót elmulasztó cégekkel szemben.

Azokat a cégeket, amelyek nem nyújtják be az éves beszámolóikat, az adóhatóság a határidő leteltét követő 30 napon belül levélben szólítja fel 15 napon belüli pótlásra. Ha ez sem jár eredménnyel, a mulasztó adószámát 60 napra felfüggeszti. Amennyiben ezzel sem ér célt, a cégbíróságnál kezdeményezi a társaság megszűntté nyilvánítását, ami 15 napon belül meg is történik - írta a lap.

A Világgazdaság rámutatott: az új szabályozás azokra a cégekre vonatkozik első ízben, amelyeknél a mérlegforduló napja 2009. május 1-jét követő napra esik. A számviteli beszámolót általában a mérlegforduló napjától számított 150 napon belül kell benyújtani. Így az adóhivatalnak a 2008-as mérlegek közzétételének elmulasztása miatt még nem kellett alkalmazni a kilátásba helyezett szankciókat.

A lap kitért arra is, hogy a cégszolgálatnál szeptemberben fejezik be a papíralapon benyújtott beszámolók feldolgozását, és csak ekkor kapnak pontos képet arról, hány cég maradt adós a kötelezettségével. A mérlegeket idén lehetett utoljára papíron beadni április 30-ig, ezt követően elektronikusan fogadták a beadványokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: már el is kezdődhetett a fordulat

A legutóbbi makroadat-sorok arra utalnak, hogy a világgazdaság már „a szinkronizált fordulat korai szakaszában” járhat, és a második félévtől kilábalás kezdődhet, áll londoni elemzők új előrejelzéseiben, amelyek szerint Ázsiában valószínűleg meg is indult a növekedés, az euróövezetben azonban ez még várat magára.