szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányzati portálon keresztül is elindíthatják a cégbejegyzést július elsejétől a társaságokkal foglalkozó ügyvédek - mondta Ormai László, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) informatikai osztályvezetője kedden sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Rámutatott: az elektronikus ügyintézés ezzel kiteljesedett, a cégek összes ügyét a jövőben elektronikus úton is le lehet bonyolítani. Kifejtette: az e-mailes ügyintézés is megmarad, emellett a kormányzati portál ügyfélkapuján keresztül is meg lehet tenni a cégbejegyzéseket a jövőben. A hozzáféréshez ugyanaz a módszer, mint korábban, az ügyfélkapun való belépéshez jelszót kell választani a magyarorszag.hu kormányzati portálon.
   
A  cégbejegyzéshez a kérelmeket ugyanazokon a formanyomtatványokon lehet majd beküldeni, mint az e-mailes megkeresés esetében. Hozzátette: a kormányzati portálon keresztül történő ügyintézésnél az aláírás módszere sem változik. A kormányzati portált ehhez egy újabb menüponttal egészítették ki, amelynek segítségével lehet elindítani a cégbejegyzést - ismertette.
   
Az osztályvezető közölte: az elmúlt egy évben azt tapasztalták, hogy az e-mailes kérelmeket 97-98 százalékban továbbították a cégbíróságokra, és csupán 2-3 százalékukat utasították el abban az esetben, ha valamilyen szükséges adat vagy okirat hiányzott a kérelemből. A kérelmek aláírásának módja is változatlan maradt - emelte ki.
   
Sárkány Rita, az IRM tanácsosa emlékeztetett arra, hogy 2009. május elsejétől a cégek beszámolóit már kizárólag elektronikus úton lehet beküldeni a cégbíróságokra. Arról is szólt, hogy a közhasznú társaságoknak ez év június 30-ig nonprofit gazdasági társasággá kellett átalakulniuk, vagy meg kellett szüntetni tevékenységüket.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!