Tetszett a cikk?

A most megszavazott vagyonadó-törvényben az adó tárgya az ingatlan. Tévesen tették közhírré, hogy 30 millióig adómentes az ingatlan. Valójában minden ingatlan - mint az adó tárgya - adóköteles. Adókedvezményeket, adó alóli mentességeket az adó alanyai (adófizetésre kötelezettek), a magánszemélyek kaphatnak. De mit jelent ez a gyakorlatban?

lHa egy 29 milliós ingatlannak több tulajdonosa van, de ezek közül csak egy lakik ott életvitelszerűen, akkor csak az életvitelszerűen ott lakó mentes az adó alól, a többi tulajdonos nem! Például ha a házastárs külön költözik, akkor neki kell adót fizetnie a 29 milliós ingatlan résztulajdona után is még akkor is, ha oda van bejelentve. Ugyanez vonatkozik a második 15 millió alatti ingatlanra is. Ha annak több tulajdonosa van, akkor közülük csak az mentesül az adó alól, akinek van életvitelszerűen lakott első, 30 millió alatti ingatlana.

Az Adózóna cikkét itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Fidesz: értelmetlen az ingatlanadó

A Fidesz szerint szakmailag vállalhatatlan, politikailag pedig értelmetlen az ingatlanadó - Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője vasárnap megismételte korábbi közlésüket, amely szerint ha a Fidesz ismét kormányra kerül, eltörlik ezt az új adót, bármilyen formában is vezeti be a jelenlegi kormány.

Vállalkozás

Vámosi-Nagy: az ingatlanadó bevallása csak a kezdet

Bár most vagyonadóról beszélnek a döntés-előkészítők, valójában vagyoni típusú adókat szeretnének bevezetni, többek között ingatlanra és a nagy teljesítményű személygépkocsikra. A fogalmi különbség tartalmit takar - ezt kommentálja Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adóigazgatója.

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Fauci: December elejére kiderül, van-e hatásos koronavírus elleni oltás

Fauci: December elejére kiderül, van-e hatásos koronavírus elleni oltás