Tetszett a cikk?

Családi pótlék adózása, örökölt ingatlan után fizetendő illeték, alkalmazottként dolgozó őstermelő adója és járulékai - az olvasók kérdéseire az adóhatóság válaszol.

2009. szeptember 1-jétől a házastársaknak fele-fele arányban kell figyelembe venniük a családi pótlék összegét. Értelmezésem szerint ha a férj és a feleség bruttó jövedelme külön-külön meghaladja az 1,9 millió forintot, abban az esetben mindkettőjük a családi pótlék fele után 36 százalékos adókulccsal adózik. Ebben az esetben a nyilatkozat is feleslegessé válik. Jól értelmeztem-e a jogszabályt?

A 2009. szeptember 1-jétől hatályos szabályozás szerint a magánszemély köteles nyilatkozatot adni a munkáltatójának akkor, ha az adóévben adóterhet nem viselő járandóság (többek között a családi pótlék 50 százaléka, a nyugdíj, a gyes) címén olyan bevételt szerez, melyet nem a munkáltatója juttat. Azaz a nyilatkozat megtétele alól nem mentesül az a magánszemély sem, akinek a bruttó jövedelme eléri az 1,9 millió forintot. Megjegyzem, hogy nyilatkozat hiányában a munkáltató nem rendelkezne a megfelelő adatokkal ahhoz, hogy a magánszemély adóelőlegét helyesen kiszámítsa. (A személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény [a továbbiakban: szja-törvény] 2009. szeptember 1-jétől hatályos 48. § (2) és (6) bekezdése.)

Ugyancsak lényeges, hogy az adóterhet nem viselő járandóság a magánszemély összevont adóalapba tartozó jövedelmét „feljebb tolja” a 18 százalékos kulcsú sávból a 36 százalékos kulcsú sáv felé. Így – ha a magánszemély többi összevonás alá eső jövedelme meghaladja az 1,9 millió forintot – az adóterhet nem viselő járandóságok összege a fizetendő adót 18 százalékkal (a 36 és a 18 százalékos kulcs különbözetével) növeli. Ugyanakkor annak a magánszemélynek, akinek az összevonás alá eső éves jövedelme az adóterhet nem viselő járandóságokkal együtt sem éri el az 1,9 millió forintot, az adóterhet nem viselő járandóságokra tekintett nem emelkedik az adóterhe.

Két unoka (az egyik kiskorú, a másik egyetemista, tehát keresettel nem rendelkeznek) anyai nagyszülőtől örökölnek 20 millió fointt alatti házat. Azért az unokák öröklik, mert az édesanyjuk meghalt. Kötelesek örökösödési illetéket fizetni?

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 16. § (1) bekezdés c) pontja alapján mentes az öröklési illeték alól a 12. § szerinti táblázat I. csoportjába tartozó örökös által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint. 

A cikk folytatását az Adózónán olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Új gyes- és gyed-szabályok, változó családi pótlék

A 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyermeknevelési segély (gyes). A gyermekgondozási díj (gyed) legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig jár.

Vállalkozás

Miért alkotmányellenes a családi pótlék? Kiszámoltuk.

A hétfőn megszavazott törvénymódosítás szerint 2009. január 1-jétől a családi pótlék oktatási adóterhet nem viselő járandóság. Ez visszamenőleges személyijövedelemadó-kötelezettséget jelent majd a kihirdetést megelőző időre is, mivel az év első felében szerzett jövedelmet is magasabb adósávba kényszerítheti a szeptembertől kapott családi pótlék.

Vállalkozás

Családi pótlék: nyilatkozat, jogosultak, határidő

Idén szeptember elsejétől a családi pótlékot kapó munkavállalóknak nyilatkozniuk kell a kapott összegről. Nyilatkozat hiányában a törvény azzal fenyeget, hogy a legmagasabb kulcs szerint vonják le az adóelőleget. A másodlagos jogosultak pedig aggódhatnak, hogy vajon kiről jelenti majd a szükséges adatokat az államkincstár januárban.