Tetszett a cikk?

Komoly változásokat hoz jövő év januárjától az Európai Unió áfairányelvének legutóbbi módosítása, és az ennek eredményeképpen jelentős mértékben átalakuló hazai, általános forgalmi adóra, illetve az adózás rendjére vonatkozó szabályozás. A legfőbb változás a szolgáltatások teljesítési helyének meghatározását érinti, de változnak a negyedéves összesítő nyilatkozatokra, illetve a külföldi adóalanyokat érintő áfa-visszatérítési eljárásra vonatkozó szabályok is - tudatja a Deloitte.

2010. január 1-jén az EU-csatlakozás óta eltelt időszak legjelentősebb, uniós áfa-szabályozást érintő adóváltozásai lépnek hatályba, amelyek – többek között az igen közeli dátum miatt – gyors felkészülést követelnek a hazai vállalkozásoktól is. Kevés idő áll rendelkezésre a szabályok tanulmányozására, értelmezésére, illetve az implementációra, ennek következtében a megfelelő tervezés kulcsfontosságú kérdés - mondt Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. adóosztályának vezetője. Az új rendelkezések többségét a tagországoknak 2010-ig kell a nemzeti áfa-szabályozásukba építeniük, egyes rendelkezéseket viszont csak később (több lépcsőben) 2015-ig kell a nemzeti jogszabályokba integrálni. A hatályos magyar szabályozást (általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvények) módosító javaslat már elérhető a Pénzügyminisztérium honlapján.

A teljesítés helyének új definíciója 

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. Adótanácsadási üzletágának partnere elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint egy szolgáltatás teljesítési helyét a szolgáltatást nyújtó székhelye alapján kell meghatározni, ezen általános szabály alól azonban számos kivétel létezik már most is. A januártól hatályos szabályozás a jövőben különbséget tesz majd aszerint, hogy a szolgáltatás igénybevevője adóalanynak, vagy magánszemélynek minősül-e. 

Üzleti környezetben az általános szabály szerint a teljesítési hely ott lesz, ahol a szolgáltatást igénybe vevő letelepedett. Ez a szabály már eddig is létezett, azonban csak meghatározott szolgáltatások esetében volt alkalmazandó. A szabály elhanyagolható mértékű terhet jelent az adóalanyok részére, könnyű alkalmazni és elkerülhetővé válik a külföldiek regisztrációs kötelezettsége, továbbá könnyebbé válik a fiskális kötelezettségeknek való megfelelés is. A módosítások értelmében a fordított adózás alkalmazása válik általánossá a nemzetközi ügyletek tekintetében.

Lakossági viszonylatban az általános szabály nem változik, a teljesítés helyének a szolgáltatás nyújtó székhelye, illetve a teljesítéssel legközvetlenebbül érintett állandó telephelye szerinti ország minősül.

Ha tudni szeretné, mi változik még januártól, olvassa el az Adózónán!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ismét emelkednek a lakossági folyószámlaköltségek

A jövő hónaptól több hitelintézetnél is növekednek a lakossági folyószámla-vezetés költségei. Néhányan csak egy-egy tétel tarifáját módosítják, de vannak olyan bankok, amelyek alaposan átdolgozták a korábbi hirdetményüket – ismerteti a szerdai Világgazdaság.