Üdülési csekk: minden 5. munkahely ad a dolgozóinak

A juttatások közül egyértelműen az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb a cégek körében, miközben az üdülési csekket csak minden ötödik munkáltató favorizálja - - derül ki a K and H Bank legutóbbi kkv bizalmi index felméréséből.

  • MTI MTI
Üdülési csekk: minden 5. munkahely ad a dolgozóinak

A juttatások közül egyértelműen az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb, a kutatásban megkérdezett vállalkozások közül minden második (47 százalék) számolt ezzel a lehetőséggel. Ezt követi a közlekedési hozzájárulás (34 százalék), majd a nyugdíjpénztári hozzájárulás (22 százalék), míg üdülési csekket csak minden ötödik vállalkozás (20 százalék) adna dolgozóinak.

Míg akár három hónappal korábban a megkérdezett cégek mintegy 72 százaléka tervezte, hogy él a béren kívüli juttatás lehetőségével, a cafeteria elemek megadóztatása miatt arányuk mára 66 százalékra csökkent. Jelentős az eltérés a vállalkozások mérete alapján: míg a következő évben a mikrocégek csupán 62 százaléka tervezi, addig a kisvállalkozásoknak 70 százaléka, a középvállalatoknak pedig 78 százaléka ad béren kívüli juttatást dolgozóinak.
 
A recesszió nyomán értéküket veszítő magánnyugdíjpénztár megtakarítások hatása jól megfigyelhető a munkáltatók tervezett magánnyugdíjpénztári hozzájárulásaiban, hiszen 2008 ősze óta folyamatosan csökken alkalmazásuk. Egy évvel ezelőtt még a vállalkozások 32 százaléka tervezte, hogy hozzájárul alkalmazottai nyugdíjpénztári befizetéseihez, most mindössze 22 százalékuk kíván élni ezzel a juttatási formával. A következő egy évben egészségpénztári befizetést a munkáltatók csupán 15 százaléka fizetne, szemben az egy évvel korábbi, 25 százalékkal, életbiztosítást pedig a kkv-k csupán 7 százaléka kíván adni dolgozóinak, egy éve még ez az arány 11 százalék volt.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.