szerző:
MTI/hvg.hu

Nem maradnak büntetlenül a fogyasztókat megtévesztő és reklámjukkal félelmet keltő cégek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ezért bírságolta 300 ezer forintra azt a víztisztító-készülékeket forgalmazó céget, amely szórólapján hamis állításokat közölt. Az elmúlt évben a hatóság 1300 ügyben 50 millió forintnyi bírságot szabott ki.

„Tudja, hogy Ön és családja mit iszik?” - ezzel a kérdéssel indít szórólapján a víztisztítót forgalmazó cég, amelynek háromszezer forintos büntetést kellett fizetnie, amiért félrevezette a vásárlóit azzal, hogy felsorolta, milyen káros anyagokat tartalmaz a csapvíz. A cég képpel is illusztrálta megtévesztő állításait: a szórólapon két pohár folyadék közül az egyikben sötét színű, zavaros folyadék található „csapvíz” megjelöléssel. A másik átlátszó folyadékot tartalmaz „tiszta víz” felirattal - írja le az esetet a hatóság.

Az NFH hiába szólította fel a céget, az sem a szórólapján szereplő állításokat, sem a kép által sugallt mondanivalót nem tudta bizonyítani. E magatartás - mint a hatóság hangsúlyozza - alkalmas arra, hogy a fogyasztókban komoly félelmet keltsen és megrendítse bizalmukat az alapvető közszolgáltatásokban, ezért az NFH Közép-magyarországi regionális igazgatósága jogsértést állapított meg, mert a cég megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény mellékletében szereplő feketelista 12. pontját.

Nagy vítisztító teszt
A hvg.hu cikkét olvassa el itt!
A bírság mellett általános gyakorlat, hogy a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezi az elkövetőt a hatóság - mondta a hvg.hu-nak Mucza Judit, az NFH jogi osztályának munkatársa, hozzátéve:  a szóban forgó esetben nem kötelezték a céget a jogsértő állapot megszüntetésére.

Az NFH illetékes regionális felügyelőségein egyébként 151 olyan ügyben indult eljárás, amely a fogyasztóvédelmi törvény mellékletét képező feketelista valamely pontjába ütközik. Az NFH a múlt évben lefolytatott több mint 1300 hatósági eljárás  során - mintegy 10 százalékuk indult fogyasztók kezdeményezésére -  50 millió forint bírságot szabott ki összesen.

Mondhatni, jól vizsgázott az egy éve hatályba lépett, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó törvény, ezért sem tartják szükségesnek a módosítását az illetékes hatóságok, vagyis az NFH, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az NFH - melynek létszámát tavaly 150 fővel, 512-re növelték - a fogyasztók megtévesztésének sokféle formájával találkozott. Különösen sok jogsértést tapasztalt az üzleten kívül kötött szerződések - a termékbemutatóval egybekötött utak - esetében, de sok bírságot szabtak ki a nem megalapozott, az egészséget kedvezőtlenül érintő reklámok miatt (ilyen volt egy például egy kínai balzsamé) is.  

Hogyan mérlegel az NFH a bírság kiszabásakor?
Ha a fogyasztóvédelmi hatóság eljárása során megállapítja a fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértését, az eset összes körülményeinek figyelembevételével és az arányosság követelményének szem előtt tartásával az alábbi jogkövetkezményeket állapíthatja meg:

a) elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését,
b) megtilthatja a jogsértő magatartás további folytatását,
c) határidő tűzésével a feltárt hibák, hiányosságok megszüntetésére kötelezheti a vállalkozást azzal, hogy az a hibák, hiányosságok megszüntetése érdekében tett intézkedéséről köteles értesíteni a fogyasztóvédelmi hatóságot,
d) a jogszerű állapot helyreállításáig feltételhez kötheti vagy megtilthatja az áru forgalmazását, illetve értékesítését,
e) elrendelheti a fogyasztó életére, egészségére, testi épségére veszélyes termék forgalomból való kivonását vagy visszahívását,
f) elrendelheti a veszélyes termék megsemmisítését a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével,
g) a jogszerű állapot helyreállításáig terjedő időtartamra elrendelheti a jogsértéssel érintett üzlet ideiglenes bezárását, ha az a fogyasztók életének, testi épségének, egészségének védelme vagy a fogyasztók széles körét érintő kárral fenyegető veszély elhárítása érdekében szükséges.
A három hatóság megállapodott abban, hogy jogszabályok módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal kapcsolatos szabályozás egységes rendszert alkosson, s elkerülhető legyen a más hatóságokkal való hatásköri ütközés. Megállapodtak abban is, hogy a pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző, a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban álló kereskedelmi ügynökök által alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása, megszüntetése érdekében fokozottan együttműködnek a PSZÁF hatáskörén kívül eső területeken. 

A GVH az egy év alatt 13, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény hatálya alá tartozó ügyet zárt le, amelyek nyomán több mint 168 millió forint bírságot rótt ki, s további mintegy tucat ügyet is hamarosan lezárnak.

A versenyhatóság jelentős, 100 milliós nagyságrendű bírságot szabott ki például a Penny Marketre (más árak szerepeltek a reklámújságban, mint a pénztárgépben), valamint 30 millió forintot a Hild Zrt.-re, mert a lakásért életjáradék konstrukcióira vonatkozó hirdetései nem voltak pontosak (a tájékoztatókban egyebek mellett az szerepelt, hogy a fogyasztó a szerződés megkötése után saját lakásában élhet, holott az ingatlan tulajdonjoga a vállalkozáshoz kerül). 
   
A PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke, Farkas Ádám elmondta, a törvény alapján egyedi ügyekben indulhat eljárás. A felügyelet a Budapest Bankot például 5 millió forintra bírságolta, mert az ügyfelet tévesen tájékoztatta az átutalási költségekről, a Groupama Biztosítót pedig 2 milliós bírsággal sújtotta, mert az életbiztosítás visszavásárlási értékéről nyújtott tájékoztatása nem volt megfelelő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban