szerző:
hvg.hu

Hiba csúszott a szeptemberben benyújtott salátatörvénybe, amelyet, ha nem tudna a 2010-es csomag véglegesítése előtt kijavítani a Pénzügyminisztérium, milliárdoktól esne el az állam. Bakinak baki, de hogy véletlen-e vagy sem, arról nem tudni biztosat. Adószakértőket kérdeztünk.

Nem az első olyan törvényjavaslat, amit benyújtása után kényszerül korrigálni a Pénzügyminisztérium - mondta a hvg-hu-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst &Young adószakértője a társasági adótörvényben ejtett baki kijavításával kapcsolatban. 2008-ban egy héttel az adótörvény elfogadása előtt módosította a gazdasági bizottság az adóamnesztiával kapcsolatos javaslatot. Ebből ugyanis - eredetileg - kifelejtették, hogy a tagi kölcsön illetékmentes, ami a gyakorlatban - ha nem veszik észre a banális hibát - azt 40 százalékos ajándékozási illetékfizetési kötelezettséget jelentett volna, amitől már önmagában is értelmetlenné vált volna az adóamnesztia.

A szeptemberi javaslat - sajtóértesülés szerint - a társaságiadó-alap törvényes eltüntetését, pontosabban azt, hogy egy nyereséges magyar vállalat teljesen szabályosan, még adózás előtt eltüntesse profitját, az a passzus tenné lehetővé, amely a vállalkozás által egy másik vállalkozásnak adott végleges pénzeszközátadást költségként ismer el.  Ez - mint Vámosi-Nagy lapunknak kommentálta - egyszerű törvénykezési hiba, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a minisztériumi apparátus meglehetősen túlterhelt. Nem kis feladat lehet ugyanis idén tizenharmadszorra is módosítani az Adózás Rendjéről szóló törvényt és ezenbelül tizennegyedszerre is átírni a jövedéki adóval kapcsolatos jogszabályokat - hangsúlyozta a szakértő magyarázatként arra, miként csúszhatott be ekkora hiba.

Nem volt szándékos, hogy kiskapu jöjjön létre az adócsomagban - reagált az Indexnek Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Mind a június végén elfogadott, mind a most benyújtott jövő évi adócsomag egyik csapásiránya az egyszerűsítés, ennek szellemében került ki - a parlament tavaszi ülésszakán - a pénzeszközátadás a társaságiadóalap-korrekciós tényezők közül - mondta a sajtófőnök. Azonban ha a most beterjesztett törvényjavaslat a szándékoktól eltérően teremtene adóelkerülési lehetőséget, akkor ezen mihamarabb változtat a tárca, egy módosító indítvánnyal a kiskaput bezárja.

A véletlen hibák - Angyal József okleveles adószakértő véleménye szerint - a gyors és kapkodó törvényalkotás következménye. Nem a társasági adóval kapcsolatos volt az egyetlen a 2010-es csomag benyújtásakor - emlékeztetett az Adózónán nemrég megjelent cikkre, miszerint 27 százalék eho terhelte volna a kedvezményes bérenkívüli juttatásokat, ha azt nem korrigálják a szeptemberi salátatörvény benyújtásával. Arra is csak most ébredt csak rá a jogalkotó, hogy a vagyonadóval agyoncsapta volna az egyszerűsített bevallást és a munkálttatói bevallást. Ezt is javította a beterjesztett törvényjavaslatban. 

Amennyiben a hiba - mint az eltüntethető nyereség is - egy beterjesztett törvényjavaslatban van, akkor módosító indítvánnyal lehet javítani. Vagy egy képviselő önálló indítványaként vagy valamelyik bizottság módosító javaslataként - tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vállalkozás

A vagyonadót és az szja-t együtt kell majd bevallani

Az ígéretek ellenére mégis szinte az összes adótörvény módosul (T/10676 törvényjavaslat). A 2010 évre már kihirdetett, de még hatályba nem lépett törvények is. Felvetődik a kérdés: volt-e értelme a kapkodásnak? Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk az „egységes szerkezetű” szövegről két saláta törvényt kellene összefésülni az alaptörvényekkel. A benyújtott törvényjavaslatból most két lényegesebb módosítást emelünk ki.

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is