szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korengedményes nyugdíjazásra utoljára idén lesz lehetőség. A feltételek és a határidők azonban sokakat megtréfálhatnak.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj feltétele a 62. életév betöltése és 20 év szolgálati idő, jobban mondva munkaviszony letöltése. A rendszer több lehetőséget is biztosít a korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételére. Közülük az egyik leggyakoribb az előrehozott öregségi nyugdíj,  melynek megállapításhoz 40 év szolgálati idő szükséges. Erre a nők 59 . a férfiak 60. életévük betöltésétől lehetnek jogosultak. Három évvel kevesebb szolgálati idő birtokában ők kaphatnak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat.

A harmadik lehetőség a korhatár előtt nyugdíj megállapításához a korengedményes nyugdíj igénylése. Ez egy önállóan szabályozott, a megállapítását követően öregségi nyugdíjnak minősülő – korhatár előtti nyugdíjazási forma, elsősorban alkalmazotti jogviszonyban állók részére. A korengedményes nyugdíj megállapítása és folyósítása a munkáltató és a munkavállaló között létrejött megállapodás alapján történik melynek aláírására legkorábban a korengedményes nyugdíjba vonulás előtt  egy évvel kerülhet sor. Ekkor azonban már az egyéb jogosultsági feltételeknek: 37 és 40 év közötti szolgálati idő, betöltött 57. életév, valamint a biztosítási jogviszony megszüntetése a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig is teljesülniük kell. 

A cikk folytatása az Adózónán olvasható. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát