szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Somogy megye mintegy ezer munkahely megmentését reméli attól, ha kistelepülései iparűzési adómentességet adnak kisvállalkozásaiknak; a megye úgy kívánja ösztönözni a kistelepüléseket, hogy ettől teszi függővé támogatásukat a közös alapból - közölte Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés elnöke .

Mint a fideszes politikus kifejtette, az elmúlt év súlyos esztendő volt, Somogyban 20 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, ami csaknem 57 ezer álláskeresőt jelent. A megyei önkormányzat költségvetési hiánya meghaladja a hárommilliárd forintot, amelynek pótlására drasztikus kiadáscsökkentő intézkedéseket kell hozni az intézményeknél és az önkormányzati hivatalban egyaránt.
   
Gelencsér Attila szerint a bajokon csak úgy lehet úrrá lenni, ha Somogy csökkenti a vállalkozások terheit és több pénzhez juttatja az önkormányzatokat. Az aprófalvas szerkezetű megye 2008-tól 300 millió forintot fordított a kistelepülési fejlesztési támogatásra, amellyel azok az önerőt biztosíthatták pályázataikhoz. Tavaly 65 önkormányzat részére 81,3 millió forint összegben biztosított ilyen fejlesztési támogatást a megyei önkormányzat. Az iparűzési adómentesség az érintett 65 településen 917 vállalkozás működését segítette volna.
   
A közgyűlés elnöke egyeztetést folytatott a támogatásban részesülő önkormányzatok vezetőivel, arra kérte őket, hogy a jövőben önkormányzati rendeletben biztosítsanak iparűzési adómentességet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Álláspontja szerint számos somogyi kisvállalkozásnak, családi vállalkozásnak ez az egyetlen lehetősége az életben maradásra. Ettől az évtől a Somogy Megyei Önkormányzat - amennyiben a közgyűlés megszavazza -, csak azoknak a településeknek folyósítana fejlesztési támogatást, amelyek megadják a iparűzési adómentességet az említett szintű vállalkozásaiknak. A megye hamarosan újabb huszonnégy település számára nyújt támogatást 335 vállalkozás működését segítve, 33,5 millió forint értékben, amely többszöröse az iparűzési adóból remélt bevételnek. A számítások szerint ezekkel a lépéssekkel összesen 937 munkahelyet lehet megmenteni Somogyban - mondta  Gelencsér Attila, hasonló megoldásokra szólítva fel a kormányt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!