szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napi rendszerességgel használjuk őket az orvosnál, az APEH-nél, a vállalkozással kapcsolatos ügyek intézésénél és megannyi hivatalban, amikor adatszolgáltatásra kerül a sor, mégse tudunk sokat róluk. De hogyan is készülnek az állami szervek által készített nyilvántartási számok?

Sok helyen alkalmaznak egyedi azonosítókat, személyek, termékek vagy épp információk egyértelmű azonosítására. Talán a legjelentősebb adatnyilvántartó rendszerek az állami szerveknél találhatóak, ahol minden egyes állampolgár egyedi azonosító számot kap, írja a Pénzcentrum. A különböző hatóságok nyilvántartásaiban az állampolgárok azonosítói nemcsak hogy különböznek, hanem a képzési szabályuk, illetve karakterszámuk is eltér. Így még véletlenül se fordulhat elő egyezés két külön alrendszerben sem.

Hogy hogyan kell képezni a személyazonosító jel helyébe lépett adóazonosító jelet, a Társadalombiztosítási Azonosító Jelet (TAJ-szám), valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás azonosító kódját, azt meg lehet tudni a "személyazonosító jel helyébe lépő azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról" szóló (1996. évi XX.) törvényből.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!