szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedvezmény igénylése, családi pótlék, egyéni céggé alakulás - olvasóink kérdéseire az adóhatóság szakemberei válaszolnak.

2009-ben ablakokat cseréltettünk a lakásunkban. Rakattunk fel redőnyöket is, mindegyikről van számlánk. Mindkettőre lehet igényelni adókedvezményt? Abban az esetben is, ha az egyik számla a feleségem nevén, a másik pedig az enyémen van?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 35. § (3) bekezdésében foglaltak szerint az összevont kedvezményalapba tartozik a háztartással kapcsolatos szolgáltatások igénybevételének számlázott ellenértéke is. A kedvezményt - a jogszabályban meghatározott jövedelemkorlátra is tekintettel - az érvényesítheti, akinek a nevére a számla szól. Jelen esetben a kedvezménnyel mindketten élhetnek a feltételek megléte esetén. Az adókedvezmény alapjául a számla ellenértéke szolgál, de az adókedvezmény összege nem lehet több a kedvezményalap 30 százalékánál. Az összevont kedvezmény más kedvezménnyel együtt - amennyiben nem több a bevallott jövedelmük 3 400 000 forintnál - legfeljebb 100 000 forint lehet. Amennyiben több, akkor az adókedvezmény kerete csökken a felettes rész 20 százalékával.

A cikk folytatásáért kattintson az Adózónára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!