szerző:
hvg.hu

A rendelet pontosítja a külföldi foglalkozató által foglalkoztatott munkavállalókat és a munkaerőkölcsönzés szabályait, és a munkáltatók kötelezettségét részletesebben szabályozza.

Teljesen megújult a munkabaleseti jegyzőkönyv, valamint annak kitöltési útmutatója is. Ez azonban csak jövő januártól lép hatályba, ezért a munkáltatóknak még nem kell vele foglalkozniuk, de a munkavédelmi szakemberek jól teszik, ha elkezdenek ismerkedni az új jegyzőkönyvvel.

Nézzük a már jelenleg is  hatályos előírásokat:

Korábban a munkabaleseti nyilvántartást minden területileg elkülönült szervezeti egységnél külön-külön vezetni kellett (és a székehelyen összesítve is), de ettől az évtől nem kötelező munkabaleseti nyilvántartást vezetni, ahol időszakosan és rövid időtartamban történik a munkavégzés, (különösen a kizárólag irattárolásra, műszeres vagy egyéb ellenőrzésre szolgáló egységnél, telephelyen) .

A következő változás, hogy súlyos munkabalesetnél haladéktalanul meg kell győződnie arról, hogy megállapítható –e, ki a sérült munkáltatója, vagy hogy az adott  munkahelyen ki a tényleges munkairányító. Amennyiben ez  nem állapítható meg, akkor  annak kell azonnal bejelenteni az OMMF felé a súlyos munkabalesetet, akinek területén a munkavégzés folyt. A rendelet előírja, hogy súlyos munkabaleset esetén a munkáltató a munkavédelmi felügyelőség megérkezéséig köteles a baleseti helyszínt a mentést követően balesetkori állapotában megőrizni, vagy ha ez további súlyos veszélyhelyzetet idézne elő vagy jelentős anyagi kárral járna, akkor fényképekkel, videofelvétellel vagy más alkalmas módon a balesetkori állapotot dokumentálni kell. Ez egyébként teljesen ésszerű követelmény, a legtöbb munkáltató eddig is így járt el. Amennyiben a baleset  munkaerő-kölcsönzés, kirendelés során következett be, balaeset kivizsgálást követően a jegyzőkönyvet a kölcsönbeadó, kirendelő munkáltatóna is meg kell küldeni.

A hónap utolsó napjain történt balesetek esetén sokszor okozott nehézséget, hogy  a jegyzőkönyvet a következő hónap 8.-áig kell beküldeni. A 8 napból eleve legalább két nap a hétvége, ráadásul,  ha a sérült kórházban van (márpedig súlyos baleset esetén szinte mindig ott van) még a meghallgatása is nehézkes. A rendelet most már súlyos munkabaleset esetén lehetővé teszi, hogy a határidő indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható.

Súlyos munkabaleset esetén már nem csak a munkabaleseti jegyzőnyvet kell beküldeni, hanem másolatban mellékelni kell a munkáltatói balesetvizsgálat teljes dokumentációját, különösen:

a) a meghallgatási jegyzőkönyveket,
b) a szakmai képzettséget igazoló dokumentumot,
c) a kezelési jogosultságot igazoló dokumentumot,
d) az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumot,
e) az üzembe helyezést dokumentáló iratot,
f) időszakos biztonsági felülvizsgálatot dokumentáló iratot,
g) a kockázatértékelést dokumentáló iratot,
h) fényképfelvételeket, videófelvételeket,
i) a belső szabályzatok vonatkozó részeit.

Pontosították a veszélyes munkaeszközök jegyzékét, a formai változásokon kívül legfontosabb újdonság, hogy két berendezéscsoportot külön is nevesítettek:

• Hordozható patronos rögzítő- és egyéb összekapcsoló gép. (pl. szegbelővő)
• Személyszállításra használt folyamatos szállítóberendezések.

A rendelet 2. számú melléklete határozza meg a munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkezõ személy foglalkoztatásának feltételeit, ennek legfontosabb újdonsága, hogy a korábbi TEÁOR ’03 szerinti  ágazati számjeleket és megnevezéseket TEÁOR ’08 szerinti re frissítették.

Ezenkívül a munkáltató köteles a munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkezõ személy foglalkoztatásának szempontjából a besorolását veszélyességi osztály vagy létszám kategória megváltozásakor módosítani és a besorolás megfelelőségét évenként felülvizsgálni, valamint mindezt írásban dokumentálni kell. Eddig nem kellett a besorolást évente felülvizsgálni, de ezután már ezt írásban dokumentálni is kell. (Ezt nem kell sehová beküldeni, csak fűzze le a munkavédelmi dokumentációk közé.) A felülvizsgálatot legcélszerűbb a kockázatértékelés alkalmával megtenni, akkor tud benne segíteni a munkavédelmi szakember is. A munkavédelmi hatósági ellenőrzés során Önnek bizonyítania kell a besorolás helyességét, az alapul vett adatok valódiságát, továbbá a munkavédelmi szakember előírt óraszámban történő foglalkoztatását.

Amennyiben a munkáltató még nem készítette el ezt a besorolást, a ezen az oldalon levő űrlapot kitöltve automatikusan megkapja, hány órában kell munkavédelmi szakembert foglalkoztatnia, és kell-e egyáltalán. Kitöltés után letötlhet egy űrlpot, aminek segítségével dokumentálni tudja a besorolást.

Kling Péter
munkavédelmi szakmérnök

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Karrier

Mit ígérnek a pártok munkafronton?

Munkahelyteremtés és -megőrzés, a foglalkoztatottak számának növekedése, a pályakezdők elhelyezkedési esélyeinek javítása, új tehetségek felismerése, kiaknázása és megtartása, az atipikus foglalkozatási formák népszerűsítése: nagyjából ezekre terjed ki a pártok programjának foglalkoztatáspolitikai fejezete. Mit ígérnek a választóknak és mennyire rugaszkodnak el programjukban a valóságtól a pártok?

Csúnya idő lesz október 23-án

Csúnya idő lesz október 23-án

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté