szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendelet pontosítja a külföldi foglalkozató által foglalkoztatott munkavállalókat és a munkaerőkölcsönzés szabályait, és a munkáltatók kötelezettségét részletesebben szabályozza.

Teljesen megújult a munkabaleseti jegyzőkönyv, valamint annak kitöltési útmutatója is. Ez azonban csak jövő januártól lép hatályba, ezért a munkáltatóknak még nem kell vele foglalkozniuk, de a munkavédelmi szakemberek jól teszik, ha elkezdenek ismerkedni az új jegyzőkönyvvel.

Nézzük a már jelenleg is  hatályos előírásokat:

Korábban a munkabaleseti nyilvántartást minden területileg elkülönült szervezeti egységnél külön-külön vezetni kellett (és a székehelyen összesítve is), de ettől az évtől nem kötelező munkabaleseti nyilvántartást vezetni, ahol időszakosan és rövid időtartamban történik a munkavégzés, (különösen a kizárólag irattárolásra, műszeres vagy egyéb ellenőrzésre szolgáló egységnél, telephelyen) .

A következő változás, hogy súlyos munkabalesetnél haladéktalanul meg kell győződnie arról, hogy megállapítható –e, ki a sérült munkáltatója, vagy hogy az adott  munkahelyen ki a tényleges munkairányító. Amennyiben ez  nem állapítható meg, akkor  annak kell azonnal bejelenteni az OMMF felé a súlyos munkabalesetet, akinek területén a munkavégzés folyt. A rendelet előírja, hogy súlyos munkabaleset esetén a munkáltató a munkavédelmi felügyelőség megérkezéséig köteles a baleseti helyszínt a mentést követően balesetkori állapotában megőrizni, vagy ha ez további súlyos veszélyhelyzetet idézne elő vagy jelentős anyagi kárral járna, akkor fényképekkel, videofelvétellel vagy más alkalmas módon a balesetkori állapotot dokumentálni kell. Ez egyébként teljesen ésszerű követelmény, a legtöbb munkáltató eddig is így járt el. Amennyiben a baleset  munkaerő-kölcsönzés, kirendelés során következett be, balaeset kivizsgálást követően a jegyzőkönyvet a kölcsönbeadó, kirendelő munkáltatóna is meg kell küldeni.

A hónap utolsó napjain történt balesetek esetén sokszor okozott nehézséget, hogy  a jegyzőkönyvet a következő hónap 8.-áig kell beküldeni. A 8 napból eleve legalább két nap a hétvége, ráadásul,  ha a sérült kórházban van (márpedig súlyos baleset esetén szinte mindig ott van) még a meghallgatása is nehézkes. A rendelet most már súlyos munkabaleset esetén lehetővé teszi, hogy a határidő indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható.

Súlyos munkabaleset esetén már nem csak a munkabaleseti jegyzőnyvet kell beküldeni, hanem másolatban mellékelni kell a munkáltatói balesetvizsgálat teljes dokumentációját, különösen:

a) a meghallgatási jegyzőkönyveket,
b) a szakmai képzettséget igazoló dokumentumot,
c) a kezelési jogosultságot igazoló dokumentumot,
d) az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumot,
e) az üzembe helyezést dokumentáló iratot,
f) időszakos biztonsági felülvizsgálatot dokumentáló iratot,
g) a kockázatértékelést dokumentáló iratot,
h) fényképfelvételeket, videófelvételeket,
i) a belső szabályzatok vonatkozó részeit.

Pontosították a veszélyes munkaeszközök jegyzékét, a formai változásokon kívül legfontosabb újdonság, hogy két berendezéscsoportot külön is nevesítettek:

• Hordozható patronos rögzítő- és egyéb összekapcsoló gép. (pl. szegbelővő)
• Személyszállításra használt folyamatos szállítóberendezések.

A rendelet 2. számú melléklete határozza meg a munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkezõ személy foglalkoztatásának feltételeit, ennek legfontosabb újdonsága, hogy a korábbi TEÁOR ’03 szerinti  ágazati számjeleket és megnevezéseket TEÁOR ’08 szerinti re frissítették.

Ezenkívül a munkáltató köteles a munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkezõ személy foglalkoztatásának szempontjából a besorolását veszélyességi osztály vagy létszám kategória megváltozásakor módosítani és a besorolás megfelelőségét évenként felülvizsgálni, valamint mindezt írásban dokumentálni kell. Eddig nem kellett a besorolást évente felülvizsgálni, de ezután már ezt írásban dokumentálni is kell. (Ezt nem kell sehová beküldeni, csak fűzze le a munkavédelmi dokumentációk közé.) A felülvizsgálatot legcélszerűbb a kockázatértékelés alkalmával megtenni, akkor tud benne segíteni a munkavédelmi szakember is. A munkavédelmi hatósági ellenőrzés során Önnek bizonyítania kell a besorolás helyességét, az alapul vett adatok valódiságát, továbbá a munkavédelmi szakember előírt óraszámban történő foglalkoztatását.

Amennyiben a munkáltató még nem készítette el ezt a besorolást, a ezen az oldalon levő űrlapot kitöltve automatikusan megkapja, hány órában kell munkavédelmi szakembert foglalkoztatnia, és kell-e egyáltalán. Kitöltés után letötlhet egy űrlpot, aminek segítségével dokumentálni tudja a besorolást.

Kling Péter
munkavédelmi szakmérnök

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Karrier

Mit ígérnek a pártok munkafronton?

Munkahelyteremtés és -megőrzés, a foglalkoztatottak számának növekedése, a pályakezdők elhelyezkedési esélyeinek javítása, új tehetségek felismerése, kiaknázása és megtartása, az atipikus foglalkozatási formák népszerűsítése: nagyjából ezekre terjed ki a pártok programjának foglalkoztatáspolitikai fejezete. Mit ígérnek a választóknak és mennyire rugaszkodnak el programjukban a valóságtól a pártok?

Több bank sem fogadja el jövedelemként az ingatlankiadásból származó bevételt

Több bank sem fogadja el jövedelemként az ingatlankiadásból származó bevételt

"Fehér bajtársai azt hazudták: nagyapámnak a majoméhoz hasonló farka van"

"Fehér bajtársai azt hazudták: nagyapámnak a majoméhoz hasonló farka van"

Kihasználatlan az idősek bolti idősávja a Kereskedelmi Szövetség szerint

Kihasználatlan az idősek bolti idősávja a Kereskedelmi Szövetség szerint