szerző:
hvg.hu

Áprilistól nem lehet fedezetkezelő nélkül jelentős értékű építőipari beruházást bonyolítani.

 A változó szabályozás célja az alvállalkozók kifizetésének biztosítása – hívta fel a figyelmet a módosuló jogszabályokra Dr. Nádasdy Zoltán, a Noerr budapesti ügyvédi irodájának vezetője. A körbetartozások és az elszámolással kapcsolatos viták nagyon gyakoriak az építőiparban Magyarországon. Ezért az alvállalkozási láncolat végén álló alvállalkozók sokszor nem jutottak hozzá az elvégzett munkájuk ellenértékéhez. A jogalkotó a 2009. október óta lépcsőzetesen hatályba lépő jogszabályváltozásokkal megkísérel tisztább viszonyokat teremteni a szerződést kötő felek között.

Az áprilistól hatályos szabályok alapján magánberuházások esetén is nagyobb értékű (5,1 millió EUR) építkezéseknél a megrendelőnek az építkezés (illetve annak egyes szakaszainak) megkezdése előtt előre át kell adni a vállalkozói díjat egy úgy nevezett fedezetkezelő részére. A fedezetkezelő pedig a teljesítések leigazolása esetén fizeti ki a megrendelőtől előre átvett összegekből a vállalkozókat. Így az elszámolás rendszerébe olyan elemek épülnek be, amelyek biztosítják, hogy a vállalkozók és az alvállalkozók az elvégzett munka után hozzájussanak a díjukhoz.

Más kérdés, hogy a megrendelők oldalán a garanciális elemek beépülése várhatón drágítja a projekteket, hiszen fedezetkezelő alkalmazása esetén a díjat „előre” át kell utalniuk; és a már átutalt összegekből pedig esetleges hibás vagy késedelmes vállalkozói teljesítés miatt díjlevonás már nem érvényesíthető, ezek legfeljebb utólag követelhetők a vállalkozóktól.

Szintén kérdéses, hogy a fedezetkezelő szerepének vállalására –tapasztalatok hiányában-  mely pénzintézetek lesznek hajlandóak- utalt a várható gyakorlati nehézségekre Dr. Nádasdy Zoltán.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyetlen rendelettel megszüntetnék az összes menekültellátó intézményt

Egyetlen rendelettel megszüntetnék az összes menekültellátó intézményt

Fülke: Budapest még akár nyerhet is

Fülke: Budapest még akár nyerhet is

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Hont: Pávatánc a szakadék szélén

Hont: Pávatánc a szakadék szélén

Kötvényekkel lép be az állam a nyugdíjpiacra

Kötvényekkel lép be az állam a nyugdíjpiacra

DK: Rendkívüli ülést tart az Európai Néppárt elnöksége a Gruevszki-ügy miatt

DK: Rendkívüli ülést tart az Európai Néppárt elnöksége a Gruevszki-ügy miatt