Tetszett a cikk?

Munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatban szeretnék kérdezni, milyen feltételek tartoznak a méltányolható lakásigény körébe? Mikor támogatja a munkaadó a munkábajárást? Cafeteria és közalkalmazottak - milyen összeghatár érvényes? Olvasóink kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo Pass válaszol.

Mivel önkormányzatunknál minden alkalmazott (közalkalmazott és köztisztviselő egyaránt) az önkormányzat által fenntartott központi konyhán ebédel, helyesen járunk-e el, hogy a dolgozók minden havi étkezési díjából levonjuk a képviselő testület által megállapított (bruttó 11 000 forint, azaz nettó 8 800 Ft étkezési hozzájárulást, vagyis nem utalvány formájában kapják azt meg a dolgozók? Ez is a cafeteria rendszer része? Adható lenne 18 000 forintig is? Egyformán vonatkozik ez a köztisztviselőkre és a közalkalmazottakra egyaránt?

Az étkezési hozzájárulás levonható a havi étkezési díjából, és részét képezheti az önkormányzatnál működő cafeteria rendszernek. A melegétel utalvány 25 százalékos adózás mellett maximálisan adható értéke munkavállalónként havonta 18 ezer forint. A közalkalmazottakra a köztisztviselői törvény nem vonatkozik, azonban a munkáltató dönthet úgy, hogy a törvény által előírt cafeteriat a közalkalmazottakra is kiterjeszti.

Munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Milyen feltételek tartoznak a méltányolható lakásigény körébe? Cafetériával kapcsolatos weboldalakon általában csak a lakás méretére és az összeköltözők számára térnek ki. Természetesen ez is fontos, de a munkavállalónak milyen feltételeknek kell megfelelnie? Lehet-e az ingatlan a tulajdona? 5 évvel ezelőtt felvett hitel esetén, (ami 10 éves futamidejű) is lehet kérni ezt a támogatást?

A választ olvassa el az Adózónán!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom