szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legnagyobb kihívás a munkavállalók teljes kiszolgáltatottságának megszüntetése, amihez változnia kell a munkaadói felfogásnak, szakszervezeti oldalról pedig erős integrációs folyamatra van szükség - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke hétfőn Salgótarjánban.

A dolgozók tömege érzi magát létbizonytalanságban. Akinek nincs munkája, az a totális reménytelenségben él, akinek van, az attól fél, hogy holnap nem lesz. Ennek konkrét következménye, hogy a dolgozói közösségek nem tudják érvényesíteni érdekeiket, "kis túlzással azt csinálnak velük, amit akarnak" - mondta az MSZOSZ elnöke. Pataky Péter e szempontból legproblémásabbnak a kis létszámú munkahelyeket nevezte. E területen azt tartja megoldásnak, ha a szakszervezet képes olyan hatályú megállapodásokat kötni, amelyek szak- illetve alágazatra is vonatkoznak.Szerinte a munkaadóknak azt kell felismerniük, hogy jobb, ha maguk szabályozzák azt a piaci szegmenst, amiben működnek.
   
Amellett, hogy az MSZOSZ belső szervezettségét, struktúráját erősítendőnek nevezte az elnök, arra is kitért, hogy indokolt az erős szakszervezeti integrációs folyamat, mert kevesebb és hatékonyabb szakszervezetre van szükség. Pataky Péter a következő kormányzati ciklusra vonatkozó elvárásaikról elmondta: függetlenül attól, hogy milyen kormány van, 150-200 ezer új munkahely megteremtését várják. Ennyit tart reálisnak a szövetség. Kitért rá, a kormánynak nem közvetlen feladata a munkahelyteremtés, de olyan gazdasági környezetet kell kialakítania, ami munkahelyteremtést indukál. A feketemunka kifehérítését viszont kormányzati munkának tartja az elnök, és mint mondta, ehhez az MSZOSZ-től támogatást kap a kormány.Fontosnak nevezte, hogy a szakképzés a helyére kerüljön, mert nem csak a vállalkozókat kell versenyképessé tenni, de a munkavállalókat is.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Alkalmi munkavállalás: pesszimista előrejelzés

Az egyszerűsített alkalmi munkavállalás bonyolultabb lett, mint korábban volt, szabályainak egy része betarthatatlan, az előírások pedig nem a valós élethelyzetekből indulnak ki - írja csütörtöki közleményében a Magyar Agrárkamara.

MTI Karrier

Munkaerő-toborzás a Mercedes-gyárban

A tervek szerint halad a Mercedes kecskeméti gyárának építése, ahol már százan dolgoznak, a kulcsemberek keresésének folytatásával együtt a jól képzett szakmunkások és technikusok válogatását is hamarosan megkezdik - írja hétfői számában a Népszabadság.

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet

Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának