szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyi évhez képest 2010-ben közel 15 százalékkal nőtt a cafeteria keretében adott juttatások bruttó értéke, ugyanakkor a jogszabály-módosítások hatására átrendeződött az igénybe vett elemek egymáshoz viszonyított aránya – többek közt ez derült ki a NEXON legfrissebb, 20 ezer fő idei nyilatkozatán alapuló cafeteriafelméréséből.

Az országgyűlés tavalyi döntése alapján 2010-től az adómentes természetbeni és pénzbeni juttatások köre – az otthoni internetelőfizetés és a kockázati életbiztosítás kivételével - megszűnt. Ezzel párhuzamosan kétszintű adókulcsot vezettek be: a kedvezményes, 25 százalékos adóval terhelt csoportba tartozik többek között az üdülési csekk, a melegétel utalvány, illetve a helyi közlekedési bérlet, míg a hidegétkeztetési utalvány, az ajándékutalvány, valamint a kultúrautalvány után már 54 százalékos adót kell fizetni.

„A törvény elfogadásakor sokan temetni kezdték a cafeteriát, ám a számítások alapján a munkáltatók számára továbbra is költségmegtakarítást jelent a bérjellegű juttatásokhoz képest. A felmérés is erről tanúskodik, hiszen a vizsgált körben 2009-ről 2010-re mintegy 14,5 százalékkal nőtt az átlagos cafeteriakeret – mondta Novák Éva, a NEXON cafeteria-szakértője.

Hidegétel, kultúra- és ajándékutalvány a vesztes

Ahogyan az várható volt, mondta a szakértő, a cafeteriaelemek legnagyobb vesztesei közé az 54 százalékos adóval terhelt elemek lettek. Ennek megfelelően a 20 ezer fős mintában a hidegétel, a kultúra-, illetve az ajándékutalvány esetén volt a legnagyobb csökkenés. „Ha a teljes keretet a választott cafeteriaelemek szerint vizsgáljuk, akkor a három legnagyobb arányban választott elem a melegétel utalvány, az egészségpénztári befizetés, illetve az üdülési csekk volt. Ez a három cafeteriaelem egyébként 2009-hez viszonyítva is népszerűbb lett a dolgozók körében” – tette hozzá Novák Éva.

A szakember tapasztalatai szerint a munkáltató és munkavállaló számára is kedvező cafeteria-rendszert sok esetben azért nem alkalmazzák, mert informatikai támogatás nélkül olyan mértékű adminisztrációt ró a cégre, amivel nem tud megbirkózni.

Cafeteriaelemek megoszlása az éves kereten belül

 

2009

2010

Hidegétel utalvány

4.3%

0.0%

Készpénz

0.0%

0.3%

Tanulmányi hozzájárulás

0.4%

0.4%

Kultúrautalvány

5.5%

0.7%

Iskolakezdési támogatás

0.6%

0.8%

Ajándékutalvány

4.9%

1.1%

Internet

3.7%

5.3%

Nyugdíjpénztár

14.2%

11.2%

Üdülési csekk

12.9%

15.2%

Helyi bérlet

14.6%

16.9%

Egészségpénztár

18.9%

21.7%

Melegétel utalvány

19.9%

26.4%

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Ki kapott 13. havi bért és extra juttatást?

Év végén 11 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott 13. havi bért, mint egy évvel korábban, akik viszont részesültek ilyen juttatásban, azok 16 százalékkal több pénzt kaptak, mint az előző évben – derül ki a Merces fizetési felméréséből.

Munkaviszony

Béren kívüli juttatás: mi maradt 2010-re?

A válság a béren kívüli juttatások piacán is nyomot hagyott. A rendszerben szereplő elemek többségének adómentes értékhatára évről évre folyamatosan növekedett. 2008-ról 2009-re azon elemek összege emelkedett, amelyek a minimálbérhez kötődnek és ezzel párhuzamos mértékben változnak.

Vállalkozás

Béren kívüli juttatás: lakás és utazás

Munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatban szeretnék kérdezni, milyen feltételek tartoznak a méltányolható lakásigény körébe? Mikor támogatja a munkaadó a munkábajárást? Cafeteria és közalkalmazottak - milyen összeghatár érvényes? Olvasóink kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo Pass válaszol.

Szinte hihetetlen: Tajvanon 200 napja egyetlen új koronavírus-esetet sem regisztráltak

Szinte hihetetlen: Tajvanon 200 napja egyetlen új koronavírus-esetet sem regisztráltak

Félúton jár a Mars felé az új NASA-robot, amire igen fontos küldetést bíztak

Félúton jár a Mars felé az új NASA-robot, amire igen fontos küldetést bíztak

Elnézést kér az operatív törzs, eltévesztették egy elhunyt nemét

Elnézést kér az operatív törzs, eltévesztették egy elhunyt nemét