szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adójogszabályok változása valamint az adócsalás elleni küzdelem a fő téma a "V6 csoport" kedden kezdett bécsi találkozóján. Az APEH elnöke szerint a kockázatelemzés, ellenőrzésre való kiválasztás terén Magyarország nem vall szégyent a térségben, sőt, Európában sem.

A mostani, bécsi találkozón az adóhatóságok vezetői áttekintették az adójogszabályok változását az egyes országokban, és szervezeti-működési kérdésekről tárgyaltak. Emellett értékelték annak a kérdőívnek a tapasztalait, amelynek elkészítéséről még a visegrádi találkozón döntöttek, s amelynek fő témája az adócsalás elleni küzdelem. Szikora János, az APEH elnöke hangsúlyozta: a tisztességes adózók védelmében a válság közepette is küzdeni kell az adócsalások ellen. A kérdőíven egyebek között azt tudakolták, hogy az adóhatóságok milyen módszerekkel végzik a hatósági ellenőrzést, milyenek a kiválasztási módszerek, a kockázatelemzés az egyes országokban. Az adószám kiadása előtti ellenőrzésre például három országban van lehetőség, ezekben a kockázatelemzés alapján meg is lehet tagadni az adószám kiadását, míg a másik három országban - köztük Magyarországon - nincs erre mód - mutatott rá az APEH elnöke. A mostani összejövetelen is szó volt a multilaterális együttműködésről és információcseréről. Az APEH az utóbbi években húsz közös ellenőrzésben vett részt, az idén négy-öt új ellenőrzés kezdődött, és kilenc van folyamatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!