szerző:
hvg.hu

A mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága az elmúlt bő másfél évben a válság hatására szinte teljesen megszűnt. Egy jól működő uniós, illetve magyar támogatási rendszer, a megfelelő finanszírozási formák beemelése a futó agrártámogatási programba azonban csökkenthette volna a visszaesést, kialakítása most kezdődő kilábalási időszakban is lökést adhat a szektornak - álla a Lízingszövetség közleményében.

 A tavalyi év második felében a válság hatására drámaian visszaesett a mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága, versenyképességük helyreállítása érdekében az idén egyre többen kezdenének fejlesztésbe. Ehhez elengedhetetlen a támogatási rendszerek hazai szabályozásának újragondolása, kiegészítése, és ezáltal a kis- és középvállalkozások számára a növekedéshez nélkülözhetetlen pótlólagos források biztosítása.

Az ágazatban a beruházási kedvet az elérhető támogatások határozzák meg, a beruházási döntéseknél az elérhető támogatás sok esetben megelőzi a gazdasági szempontokat. Ez azt eredményezi, hogy elérhető támogatások és az ezeket kiegészítő finanszírozási lehetőségek híján a gazdaságilag racionális beruházások megvalósulása időben csúszik, a  gépkereskedőknél megnövekszik a készletfinanszírozás költsége, és ezáltal nő a vevőknek kínált végső ár is. Nemzetgazdasági szinten termelő beruházások nélkül nincs kilábalás a válságból. Ezt a mindenki számára kedvezőtlen hektikus állapotot úgy lehetne feloldani, ha a 2013-ig meghirdetésre kerülő mezőgazdasági géptámogatások esetén a 2010. január elseje után megkezdett beruházásokkal is lehetne pályázni.” - mondta Magyary Péter, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi ZRt. finanszírozási igazgatója.

Az EU támogatott gép-beruházások lízing finanszírozását évek óta diszkriminálja a hazai szabályozás, így ezeket a beruházásokat egyelőre csak magasabb kockázat mellett, és ezért drágább, magasabb önerő és pótlólagos fedezetek bevonását igénylő hitellel lehet megfinanszírozni.” – mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. A KITE és a Lízingszövetség konkrét javaslatokat fogalmazott meg a mezőgazdasági területen dolgozó kis és középvállalkozások versenyképességének fokozására:

-         a lízingcégnek közvetlenül utalt támogatás összege eleve önerőként szolgálhat, növelve a finanszírozás biztonságát, ezáltal több kkv számára lehetővé téve a beruházást

-         versenyképessé kell tenni a forint alapú finanszírozást, ami nagyobb támogatás intenzitással, az euró javára fennálló kamatkülönbözetet ellensúlyozó kamattámogatással érhető el

-         csökkenteni kell a mezőgazdasági gépberuházások nagyfokú hullámzását, a 2013-ig meghirdetésre kerülő programokban lehetővé kell tenni, hogy a 2010.01.01 után akár pénzügyi lízing formában megkezdett beruházásokkal is lehessen pályázni.

-         A 2009. évvégi pályázatok során a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rendelete alapján a lízingcég számláját is elfogadták a támogatás folyósításának alapját képező szállítói számlaként, ami lehetővé tette a lízing esetében is az egyösszegű támogatás folyósítását, ezt az eljárást célszerű alkalmazni minden későbbi kiírásnál. A magyar mezőgazdasági kkv-k beruházásainak közel felét lízingcégek finanszírozzák, mivel itt van meg az a speciális szakértelem, ami a mezőgazdasági gépek másodlagos piaci likviditásának biztosításával lehetővé teszi az alapvetően eszköz alapú finanszírozás megvalósítását, így egyszerűbb és olcsóbb forrást jelent a mezőgazdasági beruházásokhoz.

A vállalkozások részéről is megvan az igény, hogy ilyen típusú finanszírozást használjanak. A Lízingszövetség által 2010. márciusában készített reprezentatív kutatás alapján ugyanis míg a kis és közepes vállalkozások tavaly közel azonos arányban vettek igénybe beruházási hitelt és eszközlízinget, 2010-ben másfélszer annyi vállalkozás használt eszközlízinget, mint beruházási hitelt.

„A mezőgazdaság finanszírozásának megoldása érdekében a Lízingszövetség elengedhetetlennek tartja, hogy az összes futó agrártámogatási programba beemeljék a lízinget, mint korlátozás nélkül használható finanszírozási formát. Addig ugyanis ezek a vállalkozások versenyhátrányban lesznek. Arról nem is beszélve, hogy a kieső kkv beruházások a reálgazdaság egészére is kedvezőtlenül hatnak.” – tette hozzá az elnök.

 

 

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Mennyi lesz a bértámogatás megváltozott munkaképességűek után?

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium egy olyan közép- és hosszú távú stratégiát dolgozott ki, amelynek fő célja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának bővítése. Igaz, hogy a kormányzati stratégiában vannak támogatható elemek, azonban a Fidesz szerint, jelenleg az a fő kérdés, hogy hogyan élik túl a következő hónapokat a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek.

MTI Karrier

Ki kérheti a rendelkezésre állási támogatást?

A rendelkezésre állási támogatásban (rát) részesülők foglalkoztatására 500 millió forintot csoportosít át a Munkaerőpiaci Alapba a kormány a helyi önkormányzatok fejezetéből - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM).

Súlyos hibát találtak egy Wordpress-bővítményben, több millió oldal van veszélyben

Súlyos hibát találtak egy Wordpress-bővítményben, több millió oldal van veszélyben

Szijjártó: Százezren torlódtak fel a Balkánon

Szijjártó: Százezren torlódtak fel a Balkánon

Radar360: Ferencváros másképp akar atlétikai vb-t

Radar360: Ferencváros másképp akar atlétikai vb-t

Tömegkarambol az M7-es bevezetőjén

Tömegkarambol az M7-es bevezetőjén

Dunaújváros: Kálló Gergely az ellenzéki jelölt

Dunaújváros: Kálló Gergely az ellenzéki jelölt

Videóra vették, ahogy guruló repülő mögé csap a villám Új-Zélandon

Videóra vették, ahogy guruló repülő mögé csap a villám Új-Zélandon