szerző:
hvg.hu

Közeleg május 20-a, s még közel másfélmillió adózó bevallását várja eddig az időpontig az adóhatóság. A hiba kevesebb mint az elmúlt években, s az internettel is barátkozunk.

"Május a szerelem és az adóbevallás hónapja" - kezdte a személyi jövedelemadóról szóló sajtótájékotatót Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. Egy kérdés kapcsán arról is szó esett: az adóhatóság munkatársai mennyire tartják reálisnak a söralátét nagyságú adóbevallást (a válasz szerint végrehajtó közigazgatási szervként a hatályos törvények szerint dolgoznak mindig), a tájékoztató inkább az szja-bevallásokkal kapcsolatos adatokra szorítkozott.

Átlagosan napi százezer szja-bevallás érkezik az APEH-hez, eddig valamivel több, mint kétmillió, így az adóhatóság még közel másfél millió önadózótól várja a nyomtatványt – elektronikusan vagy papíralapon. (Azok számát, akik munkáltatói adómegállapítást kértek, csak néhány héttel később tudják közölni.) Az interneten keresztül érkező bevallások aránya 23 százalék, ami  nem tér el a tavalyi adatoktól, s megegyezik a papíralapon küldött bevallások arányával. Külön csoport – az bevallások valamivel több mint 50 százaléka – amely esetében a papír-net együttes alkalmazása történt, ők ugyanis interneten, az APEH programjával töltik ki bevallásukat, de papíralapon küldik be.

A tapasztalatok szerint főleg azoknak a bevallásoknak az elkészítésével igyekeznek az adózók, amelyek adóvisszaigénylést tartalmaznak – mondta a sajtótájékoztatón Mogyorósiné Dr. Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese. A közölt adatok szerint eddig összesen 56 milliárd forintot igényeltek vissza az adózók, s ebből közel 46 milliárdot már visszautalt az adóhatóság. „A belső csendes rendszerváltás, a feldolgozások átalakításának eredményeként a késedelem minimál a visszafizetésekben, átlagosan 300 forint/fő késedelemi kamat terheli eddig csupán az adóhatóságot jelenleg”- magyarázta a szakember. Az is elhangzott, hogy míg 2007-ben a benyújtott bevallások 40 százalékos hibaaránnyal kellett számolni, addig ez idén 14 százalék.

A 0953-as nyomtatványon bevallással teljesíthető kötelezettségek
- személyi jövedelemadó
- egyszerűsített közteherviselési kötelezettség (ekho)
- különadó
- egészségügyi hozzájárulás (eho)
- egyes magánszemélyek járulékai
- Nyugdíj melletti egyéni vállalkozói tevékenységet folytatók egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékának bevallása

A nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adókról annyit tudni, hogy eddig 5535 befizetés érkezett az adóhatósághoz, 241 millió forint összegben.

A kedvezmények érvényesítésének figyelembe kell venni a 2009. január 1-gyel életbe lépő módosítást, nevezetesen a kedvezmények érvényesítési sorrendjét. Van új kedvezmény is: a háztartással kapcsolatos szolgáltatások számlás igénybevétele is érvényesíthető – abban az esetben, ha az áfás számla az igénybevevő nevére van kiállítva. A számlát meg kell őrizni az elévülési idő lejártáig, vagyis 5 évig.

Az egyszerűsített adóbevallással kapcsolatban elmondták, hogy 244 ezer nyilatkozat érkezett be, ebből 237 ezret fogadott be az adóhivatal. Voltak tehát olyanok, akik számára nem állt nyitva ez a lehetőség. Ide tartoznak azok is, akiknek a munkáltatója nem szolgáltatott adatot jövedelmükről – bár azt az adózók kérték. „Ezt a helyzetet a jövőben kezelni kell”. Jangsúlyozta Kriskó Csaba, a bevallási főosztály vezetője.Részletfizetés

Arról is szó esett, ha valaki akadályoztatása miatt (betegség vagy külföldi utazás) késik a bevallással, akkor ennek végeztével, megszüntével (vagyis ha például meggyógyul vagy hazatér) 15 napon belül, az aladályoztatás igazolását mellékelve a nyomtatványhoz nyújthatja be a bevallást. Ebben az esetben nincs késedelmi pótlék.

Tipikus hibák

A bevallásokkal kapcsolatos tipikus hibák között említették, hogy  hiányzik az adózó aláírása a bevallásról, gyakran előfordul az adóazonosító szám téves feltüntetése is, ilyenkor pedig a bevallás hibásnak minősül, akkor is, ha számszakilag tökéletesen töltötték ki, s az sem ritka, hogy a visszaigénylési cím, illetve számlaszám pontatlanul van feltüntetve. Előfordul az is, hogy az adózók a bevallás főlapján elfelejtik bejelölni, hogy a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni. Pedig érdemes figyelni rá, mert a figyelmetlenség "ára" az, hogy csak utóbb, külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével lehet hozzájutni a visszajáró pénzhez.
   
Érdemes figyelni arra is, hogy a kifizető által levont adóelőleget a megfelelő sorban tüntessék fel, különben a bevallás szerint fizetési kötelezettség keletkezhet, holott erről szó sincs.

Arra is számos példa akad, hogy valaki munkáltatói adómegállapítást kér, s utóbb beadja a 0953-as bevallást is, de erről nem értesíti munkáltatóját. Ezáltal pedig felesleges procedúrának teszi ki magát, mert ilyenkor adóvizsgálattal kell megállapítani, hogy melyik bevallás az érvényes, és előfordulhat az is, hogy visszafizetési kötelezettséget állapítanak meg.
   
Az önkéntes kölcsönös pénztári kedvezménynél a rendelkezési jog gyakorlása során a pénztáré helyett sokan saját folyószámlájukat tüntetik fel az utalás helyeként. Nem árt észben tartani azt sem, hogy nem elég kiszámítani a kedvezmény összegét, hanem az abból átutalni kért részt is fel kell tüntetni; ennek elmulasztása esetén a bevallást javítani kell, és addig az összeget nem lehet átutalni a pénztárba.

1+1 százalék

A 2008-as évre vonatkozó adatok szerint az 1 százalék felajánlására jogosultak csupán 49 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ami azt jelenti, hogy bár 33 milliárd felett rendelkeztek az adózók, de csak 18 milliárdot ajánlottak fel – mondta a sajtótájékoztatón Kriskó Csaba, hozzátéve, bíznak benne, hogy idén többen élnek ezzel a 14 éve létező állampolgári jogukkal.

A százalékokkal kapcsolatos nyilatkozatok többféleképpen is benyújthatók. Történhet ez többek között lezárt borítékban a bevalláshoz mellékelve, munkáltatói adómegállapítással, elektornikus úton űrlapként vagy az egyszerűsített bevallás részeként a 0953-as nyomtatványon, s persze postázható is.


Az adózás rendjéről szóló törvény 2010- január 1-től hatályos módosítása szerint a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély szja-bevallásában nyilatkozhat úgy, hogy a bevallott, százezer forintot meg nem haladó kötelezettségét pótlékmentes részletekben, 4 hónap alatt fizeti be. Erről nem kell külön kérelmet benyújtani és nem is kap erről határozatot az adózó. Amennyiben 4 hónapnál hosszabb idő alatt szeretne fizetni az már viszont egyedi elbírálás alapján kérhető.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Putyinnal találkozik Oroszországban az észak-koreai diktátor

Putyinnal találkozik Oroszországban az észak-koreai diktátor

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén