szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország energiafüggősége miatt nemzetgazdasági érdek, hogy minél hatékonyabban használjuk fel a természet adta...

Magyarország energiafüggősége miatt nemzetgazdasági érdek, hogy minél hatékonyabban használjuk fel a természet adta lehetőségeinket. Hazánk jelentős kiaknázatlan forrásokkal rendelkezik az alternatív energiaforrások terén – hangsúlyozta Bencsik János, belgazdasági államtitkár, a 3,9 milliárd forintból épülő szarvasi biogáz erőmű alapkőletételén, 2010. július 16-án.

A németországi székhelyű Aufwind Neue Energien GmbH, és magyarországi leányvállalata, az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft., valamint Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével Szarvas külterületén valósul meg hazánk legmodernebb vágóhídi hulladék sterilizálója és biogáz üzeme. A 2010 júniusban kezdődő beruházáshoz mintegy 500 millió forint uniós forrást nyert a pályázó.

Az erőmű a Gallicoop Zrt., valamint a környékbeli gazdaságok tevékenysége során keletkező hulladékok és más mezőgazdasági melléktermékek feldolgozásából éves szinten 12,8 millió normálköbméter biogázt állít elő, amely évente 7 millió köbméter földgáz kiváltására alkalmas. Emellett az üzem évente 11 ezer tonna széndioxid kibocsátás elkerülését teszi lehetővé, amely a tervezett 20 éves üzemidőre, mintegy 220 ezer tonna CO2-t jelent.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat