szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A legborúsabb a kép az utazásszervezői piacon, ezen belül is főként az európai szereplőknél.

A legborúsabb a kép az utazásszervezői piacon, ezen belül is főként az európai szereplőknél.

Nemzetközi érkezések
Az UNWTO utolsó statisztikájának közzétételekor az év első 4 hónapjának adatai álltak rendelkezésre. Ennek alapján a nemzetközi turistaérkezések száma 6,6 százalékkal növekedett. A január-áprilisi időszakban az Ázsiai és Csendes-óceáni térség 12, Amerikában 6, Afrikában 6,6, a Közel-Keleten 32,8, Európában 0,2 százalékos volt a bővülés a 2009-es adatokhoz képest. Nyugat-Európában 2,6, Dél-Európában 1,6 százalékkal több, Kelet-Európában 1,1, Észak-Európában 7,3 százalékkal kevesebb turista érkezett, mint egy évvel korábban (az utóbbi adatot súlyosan rontotta az áprilisi vulkánkitörés miatti légtérzár).

Bajban az utazásszervezők

Európa két piacvezető touroperátora, a TUI  és a Thomas Cook komoly eredményromlásról számolt be legutóbbi gyorsjelentésében, s egyben az egész éves eredmény-előrejelzésüket is lefelé módosították. Jelezték továbbá: az utazásszervezői piacon az elkövetkezendő 12-18 hónapban nem várható javulás.

A cégek részvényei a bejelentéseket követően zuhanni kezdtek a tőzsdén, a napon belüli (10, illetve 7,5 százalékos) esésre utoljára két éve, a nagy tőzsdei összeomlások idején volt példa.

Európa legnagyobb irodája a TUI a június 30-án záruló kilenc hónapot 409 millió font veszteséggel zárta, az egy esztendővel korábbi 304 millió fontos negatívum után. A Thomas Cook ugyanezen időszakban 286,4 milliós mínuszt könyvelhetett el, egy évvel korábban 236,7 millió font volt a veszteség. Mindkét cég eredményeit jelentős mértékben rontotta a tavaszi vulkánkitörés miatt Európát érintő légtérzár, amelynek költségei az előzetesen becsültet is meghaladták, a TUI esetében a korábban jelzett 90 millió helyett 105 millió fontot tett ki, a Thomas Cooknál pedig az előzetesen várt 60-80 millióval szemben 82 millió font volt.

Van, ahol már emelkednek a szállodai szobaárak

A szállodaipar helyzete valamivel kedvezőbb. Az idén jellemzően stagnálást, a következő évtől ismét javulást remélnek a piaci szereplők, bár nagyon nagy különbségek vannak a különböző térségek között. A fő kérdés az, hogy miként alakul a főszezon és magára talál-e a még ma is a világ turizmusának mintegy felét adó Európa.

A hotel.info elektronikus foglalási rendszer adatai szerint - amelyen keresztül mintegy 210 ezer szálloda érhető el - 2010. júliusában a világban a szobaárak átlagosan 6,11 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban. Számos olyan térség van azonban, ahol még 2009-es nagyon nyomott árakhoz képest sem sikerült javítani (Moszkvában, Oslóban, Koppenhágában, Dubaiban, Romában, Madridban, Bangkokban és Budapesten).

Az elmúlt évi nagyon súlyos visszaeséshez képest határozottan érzékelhető keresletnövekedés ellenére sem lehet azonban még globális szinten sem piaci konszolidációról beszélni: az elektronikus foglalási rendszer adatai szerint a 2010. júliusi átlagár 11 százalékkal marad ugyanis el a 2008. júliusi átlagos értékektől. A hotel.info publikált listáján szereplő 30 nagyvárosból csupán 6-nál nőttek az árak a két évvel korábbi (még a válság előtti időszakként értékelhető) adatokhoz képest: Londonban (0,41 százalékkal), Stockholmban (24,17 százalékkal), Rio de Janeiroban (49,86 százalékkal), Sydneyben (4,19 százalékkal), Sanghajban (0,96 százalékkal) és Bécsben (0,56 százalékkal).

New York az élen, Budapest a végen

A statisztika alapján egyébként a világ legdrágább szállodái változatlanul New Yorkban vannak, ahol 194 eurónak megfelelő összeget kell fizetni egy szobáért. Az elmúlt egy év nagy nyertese a hotel.info adatai szerint Rio de Janeiro, ahol az idén júliusban 144 euróért lehetett megszállni, amely 44,57 százalékkal magasabb a tavalyi, s 49,86 százalékkal több a két évvel korábbi árnál.

Budapest a 30 nagyvárost tartalmazó listán a 27., a 70,71 eurós szobaár 7,97 százalékkal kevesebb az egy, s 15,4 százalékkal a két évvel korábbinál. (A teljes lista megtekinthető itt.)

Kína javította az IHG profitot

A trendek jól látszanak a szállodai szobák alapján a világ legnagyobb hotelcége, az InterContinental Holtels Group (IHG) legutóbbi gyorsjelentésében. Az InterContinental, a Crowne Plaza és a Holiday Inn márkanevek alatt, több mint 4500 egységben közel 657 ezer szobát üzemeltető cég a június 30-ával zárult üzleti negyedévben 87 millió dolláros profitot ért el, az egy évvel korábbi 56 milliós veszteség után. Az árbevétel 9,7 százalékkal, 410 millió dollárra nőtt, az egy kiadható szobára jutó átlagos árbevétel (RevPar) 7,4 százalékkal haladta meg a bázist.

A tavalyinál jobb eredményeket a társaság az üzleti turizmus éledezésével és Kína jó teljesítményével magyarázta. Utóbbi eredményekre gyakorolt hatását jól mutatja, hogy a jövedelmezőség szempontjából irányadónak tekintett egy kiadható szobára jutó, tehát a kapacitáskihasználtsággal korrigált árbevétel (RevPar) ebben a térségben 29,4 százalékkal javult.

Európa épphogy ébred

A szállodaipar európai adatai az év első felében a kereslet élénkülését mutatták, de áttörő változásról itt egyelőre szó sincs. Az STR Global statisztikái szerint az öreg kontinens házainak foglaltsága elérte a 60,7 százalékot, amely 3,1 százalékpontos javulást jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Hasonló mértékű emelkedést mutat a RevPar, amely átlagosan 3,7 százalékkal nőtt. Az átlagárak ugyanakkor, ha mérsékelten is de még mindig csökkentek, régiós szinten 1,4 százalékkal (83,4 euróra). 

Európai szállodák teljesítménye 2010 I. félév
  foglaltság 2010/ 2009 átlagár 2010/ 2009 RevPar* 2010/ 2009
Kelet-Európa 50,90% 3,50% 74,1 Euró -6,50% 37,7 Euró 0,20%
Nyugat-Európa 62,40% 3,40% 93,4 Euró 0,60% 58,3 Euró 6,60%
Észak-Európa 64,10% 2,00% 79,5 Euró 0,70% 51 Euró 4,00%
Déle-Európa 57,30% 4,20% 80,5 Euró 3,40% 93,4 Euró 6,60%
Forrás: STR Global, *RevPar: egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel

A legrosszabb teljesítményt a régió keleti fele nyújtotta, de itt is nagyok az eltérések; míg Ausztriában egy tipikus szoba az idén júniusban 5,5 százalékkal volt olcsóbb, mint egy évvel korábban (87,1 euróba került), addig Magyarországon 11,8 százalékos (61,6 euróra), Szlovákiában 16 százalékos (69,9 euróra) esés volt megfigyelhető. (Csehországban 7,5 százalékkal 78,4 euróra, Lengyelországban 6,3 százalékkal 65,2 euróra csökkent az átlagár az STR Global adatai szerint.)

Budapest adatai hasonlóképp kedvezőtlenül alakultak régiós versenytársaihoz, Bécshez és Prágához képest. A foglaltság Bécsben 63,3, Prágában 55,4, Budapesten 52,6 százalék volt. Az átlagár az osztrák fővárosban 91, a Csehország központjában 73,9, Budapesten 62,6 euró volt, s a jövedelmezőségi adatokban is elmaradt hazánk fővárosa, a RevPar Bécsben 61,3, Prágában 41, itthon 32,9 euró volt átlagosan az első félévben.

Danubius: ismét jelentős veszteség

A kedvezőtlen piaci környezet nyomot hagyott a magyar tőzsdén jegyzett egyetlen szállodavállalat, a Danubius Hotels eredményein is, a cég ismét jelentős veszteségnövekedésről számolt be időszaki beszámolójában: a június 30-ával zárult félévben 2,6 milliárd forintos mínusz szerepelt az adó előtti eredménysoron, amely a duplája az egy évvel korábbinak. Ahogy a jelentés tartalmazza: a költségek csökkentésével a foglaltság és az áralakulás hatásai már nem követhetők.

A Danubius csoport bevételei az idén az első fél évben 10 százalékkal, 19 milliárd forintra csökkentek. Az árfolyamváltozások és a tavaszi vulkánkitörés miatti légtérzár az adatot egyaránt kedvezőtlenül befolyásolta, az euróban számolt bevétel 3 százalékkal marad el a bázistól.

A foglaltság csoport szinten szintén enyhén esett 54,9 százalék volt az egy évvel korábbi 55,2 százalék után az első félévben. Csak a második negyedéveket összehasonlítva 61 százalékról 63,1 százalékra javult a kapacitáskihasználtság.

A magyarországi egységek 11 milliárd forinttal (11 százalékos csökkenés) járultak hozzá a csoport bevételéhez. A foglaltság a hazai házakban árnyalatnyival, 51,2 százalékról 51,3 százalékra nőtt. Az üzemi veszteség ugyanakkor 0,5 milliárdról, 1,1 milliárdra emelkedett.

A cseh érdekeltség 147 milliós nyereséget termelt a tavalyi 268 millió veszteség után. A szlovák szegmens működési vesztesége 129 millió volt az egy évvel korábbi 134 milliós nyereséggel szemben. Romániában 45 milliós veszteséget ért el a csoport az egy évvel korábbi 5 milliós pozitív eredmény után.

Ez még nem a kilábalás

A piaci szereplők a főszezon elején készült felmérések szerint visszafogottan bizakodók. Nagyon sok azonban a bizonytalanság a piacon. A kormányok megszorító intézkedései nem kedveznek az utazási piacnak...

További részletek a HVG Online ősszel megjelenő Befektetés Plusz 2011 évkönyvében.

Ecoline


 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain

Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita