szerző:
ecoline.hu

A PannErgy Nyrt.

A PannErgy Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde hivatalos honlapján jelezte, hogy a miskolc-mályi geotermikus fúrás augusztus 23-án 2310 méteren elérte az előirányzott talpmélységet. A lemélyítés befejezését követően a geofizikai mérések és az elsődleges tesztek megerősítették, hogy a 2270 - 2310 méteres mélységtartományban 110-120 °C fokos víz található, amelynek kitermelési hozama eléri a percenkénti 4200-5400 liter (kb. 70-90 l/s) mennyiséget. A fúrás eredménye mintegy háromszorosan haladja meg a PannErgy korábbi, konzervatív alapú várakozásait.

A magas vízhozam nem csak azt teszi lehetővé, hogy a teljes miskolci geotermikus fűtési projekt az eredetileg tervezett hét (7) kút helyett öt (5) kút fúrásával valósuljon meg, de egyben alkalmas villamos energia előállítására is. A PannErgy számításai szerint a projekt pénzügyi hatása a 2011-es fűtési szezon kezdetével elsődleges hőeladás nagyságától függően 650-850 millió, 2012-től 1 milliárd forint EBITDA évenként, amely áramtermelés esetén további 300 millió forint EBITDA-val növekedhet.

Várakozások felett

A miskolci távfűtési rendszer geotermikus alapú bővítésének céljával a cég 2010. májusában kezdte meg Mályiban a kút fúrását, és mintegy 100 napig tartott a kívánt mélység elérése. A munkálatokat világviszonylatban is igen korszerűnek számító, mintegy 3000 méter fúrási mélység elérésére is képes berendezéssel végezték. A kutatás célzónája az előzetes mérések szerint 2100-2200 méteres mélység alatt található töredezett triász korú bükki mészkőben volt, amelyet ebben a térségben 2000 méter alatt korábban még nem fúrtak meg.

Az előzetes geológiai és geofizikai méréseken nyugvó konzervatív számításokat a célzónában felfedezett hévíztározó értékei - a vártnál valamivel magasabb hőmérséklet és a kiugró mértékű hozam - jelentősen meghaladják. Az elsődleges eredmények alapján így a korábban tervezettnél kevesebb, összesen két termelő és három visszasajtoló kútra lesz szükség a Miskolcon tervezett geotermia-alapú távfűtés megvalósításához, amely várhatóan 20%-kal csökkentheti az előzetesen tervezett beruházási költségeket. Az eredmények végleges, hosszú távú tesztelése és mérése az elkövetkezendő hetekben folynak majd.

Lépcsőzetes felhasználás

A lemélyített termelő kút teljesítménye 110 Celsius fokról 55 Celsius fokra történő hőleadást számítva mintegy 16-19 MW. A tervezett két termelő kút teljesítménye ugyanilyen hőleadású rendszerben elérheti a 35 MW-ot. Ez a teljesítmény csupán a téli szolgáltatással számolva 410.000 GJ elsődleges hőeladást tesz lehetővé. A PannErgy jelenleg 20 évre szóló szerződéssel rendelkezik maximálisan 300.000 GJ értékesítésére a Miskolci Hőszolgáltató Kft.-vel.

A meleg víz hasznosításának kaszkád, azaz lépcsőzetes rendszerében az elsődleges felhasználást követően, - amely elsősorban a miskolci lakó- és középületek távfűtését jelenti - az 55 Celsiusra lehűlt víz még alkalmas gazdasági létesítmények (raktárak, üvegházak) fűtésére is. Ennek a másodlagos fogyasztói körnek további 210.000 GJ hő értékesítése válik lehetővé, 55 Celsius fokról 25 Celsiusra történő hőleadással számolva. A szolgáltatás ára kalkulációk szerint mintegy fele lehet az elsődleges piacon számítottnak.

Milliárdos EBITDA-hatás

A PannErgy számításai szerint a teljes rendszer kiépítése esetén a projekt EBITDA termelő képessége a 2011-es fűtési szezon kezdetével elsődleges hőeladás nagyságától függően 650-850 millió, 2012-től 1 milliárd forint. A kiemelkedően nagy vízhozamot figyelembe véve a PannErgy elkezdte vizsgálni elektromos áram termelésének alternatíváját is a nyári hálózaton, amely 15-17%-os hatékonyságának köszönhetően mintegy 3 MW nettó kapacitásra képes. Az
áramtermelés további EBITDA termelő képessége elérheti az évi 300 millió forintot.

A teljes, villamos energiával bővített beruházási program megvalósításának ideje két év. A projekt első fázisa, amely magába foglalja a mostani termelő kút mellett egy visszasajtoló kút fúrását is, várhatóan 2011. elején fejeződik be, és ezzel azonnal elkezdődhet a geotermia alapú hőszolgáltatás Miskolcon. A projekt második fázisát terveink szerint 2011. fűtési idényére átadják.

Pozitív piaci reakciók

A piac pozitívan értékelte a híreket. A PannErgy papírjai a kereskedeé első órájában meredeken emelkedtek, s megfordultak 9 százalékos pluszban is. Délelőtt 11-kor a részvény 860 forinton forgott, ami 6,3 százalékkal haladja meg a pénteki záróárat. A forgalom is magasabb a megszokottnál: eddig 133 millió értékben adták-vették a papírokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

Apró közúti torpedó lett Bulgária első saját villanyautója

Apró közúti torpedó lett Bulgária első saját villanyautója

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját