szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közzétette az APEH a 1008-as havi adatszolgáltatás nyomtatványt, csakhogy a kitöltési útmutatóban szereplő két példánál teljesen véletlenszerűen alkalmazza a törvény szövegét. Az első esetben 800 ezer forinttal, a másodiknál 2 millióval többet számolt.

A végkielégítés különadójára vonatkozó jogszabályt október 1-től kell alkalmazni, október 31-ig be kell fizetni a visszamenőleges különadót is. Az Adózóna cikke korábban arra figyelmeztetett, ha az APEH az NGM útmutatása szerint készíti el a 1008-as havi adatszolgáltatás nyomtatványt, akkor megnehezíti a helyes jogértelmézést. A valóságban ez történt. Az adóhivatal - a nyomtatvány kitöltési útmutatójában szereplő, alábbi - két példán keresztül teljesen önkényesen alkalmazza a törvény három különböző bekezdéseit.

Az APEH példái és számítások a törvény szövege szerint:

Az adóhivatal egyik példájában az szerepel, hogy amennyiben a jogviszony megszűnésére tekintettel megszerzett bevétel (magyarán a végkielégítés) 5 millió forint és a rendszeres járandóságok 60 napra számított összege 800 ezer forint, akkor a különadó alapja 3 millió forint, azaz az 5 millió csökkentve 2 millióval.

Addig stimmel, hogy a 60 napra számított összeg 800 ezer forint. A 9.§ (2) bekezdése szerint a különadó alapja az ezt  a 60 napot meghaladó rész, logikusan 5 millió – 800 ezer forint, vagyis 4,2 millió forint lenne. A törvény 3.bekezdése értelmében ebből kellene levonni a 2 milliót, majd hozzáadni - a 4.bekezdés szerint - a főszabályként meghatározott különadóalap 2 millió feletti részét. De miután a főszabályként meghatározott különadóalap 800 ezer forint, vagyis el sem éri a 2 milliót, Így afeletti része sem lehet. Tehát a 2,2 millió forinthoz nem kell hozzáadni semmit, vagyis a különadó alapja 2,2 millió forint.

De hogy jött ki akkor 3 millió forint az adóhivatalnak?

A cikk itt folytatódik!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az APEH rostálja a cégvilágot

A magyar cégek körülbelül 15 százaléka, 60 ezer cég nem adta be időben a tavalyi gazdálkodásáról készült beszámolóját az APEH-nek - írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

hvg.hu Vállalkozás

Amikor az APEH-nak van igaza, az evás meg fizethet

Éles szakmai vita alakult ki az egyik internetes portálon arról, hogy alkalmazni kell-e az evásnak a tevékenységre jellemző kereset fogalmát a tb-járulékalap meghatározásakor. Csak az evásnak kell. A nem evás vállalkozó pedig a tényleges tb-járulékalap után fizetheti a járulékot.