szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány jelentős, több területet érintő adóintézkedéseit öszességébenkedvezőnek ítélték a PwC szakértői, a cég mai adókonferenciáján. A népszerűtlen intézkedések, mint hangsúlyozták, annak tudhatóak be, hogy az idő rövidsége valamint az EU és az IMF szigora leszűkítette a Kormány manőverezési lehetőségét.

Csoportos vendéglátás, reprezentáció nem társasági adóalanyok esetében, csoportos biztosítás, illetve a telefon magáncélú használata révén keletkező jövedelemnél jövőre bevezetik az adóalap kiegészítést, melynek eredményeként az adó alapja a juttatás szokásos piaci értékének 1,19 szerese. Ez után nem tb-járulékot, hanem 27 százalék eho-t kell fizetni. Ilyen esetről többek között akkor beszélünk, ha a juttatás értéke egyénenként nem állapítható meg. A társasági adózást érintő változások közül – véli dr. Lőcsei Tamás, a PwC cégtársa - az egyik legfontosabb, hogy az elfogadott törvény értelmében 2013. január 1-től egységesen 10 százalékra csökken az adókulcs és, hogy a jövőben bevezetik a látványsportágak támogatásához kapcsolódó adó- és adóalap kedvezményt, bár ez utóbbira még az Európai Bizottságnak is az áldását kell adnia. Ha ez megtörténik, a PwC szakértői szerint, a támogatók akár a támogatás összegének 119 százalékát is visszanyerhetik majd adókedvezmény formájában.

A  jogalkotó szélesíti a bizonyos részesedések elidegenítéséhez kapcsolódó adómentesség körét; eltörli az egyes külföldi társaságoknak fizetett kamatra, menedzsment- és szolgáltatási díjakra vonatkozó forrásadó szabályokat. Már az idén megemeli az adóelőleg-kiegészítéshez kapcsolódó árbevétel határt; és kibővíti a szokásos piaci ár meghatározására alkalmazható módszerek felsorolását az ügyleti nettó nyereségen alapuló és a nyereség megosztásos módszerekkel, ezáltal megszüntetve a különböző módszerek alkalmazásának korábbi hierarchiáját” – emelte ki Burján Ákos, a PwC igazgatója. „Mindemellett azonban a külföldről származó kamatbevétel kedvező adózása a jövő évtől megszűnik”- tette hozzá az igazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea Vállalkozás

Nem jár az evásoknak családi adókedvezmény – adópéldák és fontos kivételek

Az egyik legjelentősebb jövő évi változás az adózásban a jövedelemkorláthoz nem kötött, már az első gyermek vállalását is támogató családi adókedvezmény. Eszerint egy és két eltartott után 62 500 forinttal, három eltartott esetén 206 250 forinttal lehet az összevont adóalapot csökkenteni. Közelebbről is szemügyre vettük a részleteket, s kiderült, hogy nem mindenki örülhet.

hvg.hu Itthon

Adókedvezmény a sportot támogató cégeknek?

A tervek szerint a kosárlabdát, a kézilabdát, a labdarúgást, a vízilabdát és a jégkorongot támogató cégek a jövőben költségként is elszámolhatnák, illetve a nyereségadójukból is levonhatnák a szponzorációra fordított összegeket - mondta hétfőn Borkai Zsolt, a MOB elnöke Az Este című műsorban.

881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta

881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta

Már hivatalosan a szenátus előtt van a Trump ellen impeachment

Már hivatalosan a szenátus előtt van a Trump ellen impeachment

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?