szerző:
hvg.hu

Kiugróan magas összegeket fizetett a Generali Providencia Biztosító a személybiztosításokra és az időjárással kapcsolatos károkra. Íme néhány példa.

A Generali-Providencia Biztosító 2010-ben közel 90 milliárd forintnyi kártérítést fizet ki ügyfelei számára vagyon- és gépjárműkárokra, illetve élet- és balesetbiztosításokra - áll a társaság közleményében. Ezek közül két eset számít kiemelkedőnek, melyben ingatlanok, illetve azokhoz kapcsolódó eszközök sérültek meg. Az egyik regionális vízmű társaság 26 telephelyén a nyár folyamán az árvizek és a felhőszakadások mintegy 440 millió forintos kárt okoztak. A megye számos települését ivóvízzel ellátó ún. csúcsvíz erőműben az árvíz 2,5 méter magasan állt a gépeken, transzformátorokon. Egy áramellátó társaság is jelentős kárt szenvedett a júniusi heves esőzések során, amikor egy 220kv-os távvezeték zárlatos lett, emiatt két nagyteljesítményű transzformátor megsérült. A károk meghaladták a 300 millió forintot.

Tűzesetekkel kapcsolatban 2010-ben két szokatlanul magas kifizetése volt a biztosítónak. Egy budapesti társasház tetőtéri lakásában feltételezhetően a hűtőszekrényből kiindulva tűz keletkezett, amelynek következtében leégett a teljes tetőszerkezet. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont mintegy 100 millió forint volt. A másik tűzeset egy bútorgyártással foglalkozó cégnél keletkezett. Az 1200 négyzetméteres raktárhelyiségben ismeretlen okból tűz ütött ki, ami miatt több mint 300 millió forint vagyoni és üzemszüneti kár keletkezett. A tűz során félkész termékek, szállításra előkészített késztermékek és faipari gépek, berendezések semmisültek meg. Csak az elemi károk – jégverés, vihar, árvíz – miatt a járművekben több mint 320 millió forint értékű kár keletkezett.

A személybiztosítások között is akadtak kiugróan magas összegű kártérítések. Halálesetekre kifizetett legmagasabb összeg a Generalinál elérte a 9 millió forintot. Az áldozat egy munkahelyi baleset következtében veszítette életét; munkavégzés közben leesett egy tehergépkocsiról, és olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni.

A gépjárműkárok közül a legmagasabb 4 millió forint volt az idén, amit megtérített a biztosító. Egy autólopás során a tolvajok éjszaka törtek be a házba, megtalálták az ott alvók slusszkulcsait, és mind a három, garázsban tartott autót ellopták. A három autóból csak egy volt biztosítva, melynek a casco biztosítására fizette ki a fenti összeget a biztosító. A vagyonkárok esetében 2010-ben csaknem 300 ezer káresetet jelentettek be ennél a biztosítónál, ezek várható értéke összesen 32 milliárd forint, melyből december közepéig 22 milliárdot már ki is fizettek. Mind az esetszám, mind pedig azok összege mintegy 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, ez főleg a megnövekedett viharoknak köszönhető.

Idén eddig közel 102 ezer elemi kárbejelentést regisztrált az időjárás miatt károsodott lakóépületekre és ingóságokra a biztosító, ezek becsült kárértéke meghaladja a 12,5 milliárd forintot. Tavaly egész évben 4 milliárd forint alatt maradt a 47 ezer elemi kár értéke. Ami a gépjármű károkat illeti, az idén 71,5 ezer káresetet jelentettek be az ügyfelek, a kártérítések várható teljes összege 23,6 milliárd forint lesz, melyből a biztosítótársaság eddig több mint 14 milliárdot már ki is fizetett.

2010-ben a legmagasabb összeget egy négyfős családnak fizette a társaság: gépjárművükkel karamboloztak, és mivel vétlenek voltak a balesetben, a károkozó kötelező biztosításának terhére történt meg a kifizetés. A négy sérült összesen 90 millió forintot kapott. Az egy személyre történő legmagasabb kifizetés szintén egy gépjármű-balesethez kapcsolódik, ahol súlyos koponyatörést, és maradandó agykárosodást szenvedett egy nő. A károsultnak összesen 66 millió forintot utalt a biztosító, a károkozó gépjármű-tulajdonos kgfb biztosításának terhére. A casco biztosítások közül kiemelkedik az a 20 millió forintos kifizetés, mely során egy sertéseket szállító kamion borult az árokba, egy, a jármű elé kifutó kutya miatt.

A biztosítótársaság közel 6 milliárd forinttal többet fizetett ki a bejelentett károkra, mint az előző évben - olvasható a közleményben. Életbiztosításokra összesen 32,1 milliárd forint kifizetés várható a társaságtól, balesetbiztosításokra 1,15 milliárd forint, egészségbiztosításokra pedig összesen 650 millió. Az idei évben összesen 89 886 káresetről tud a társaság, szemben a tavalyi 106 960-nal. A csökkenő káresetszám mellett is többet kell fizetnie a biztosítónak, hiszen az idei, várhatóan közel 34 milliárdos összeggel szemben tavaly „csupán” 26 milliárd 321 millió forint volt a bejelentett és kifizetett káresemények költsége. Az életbiztosításokra történő kifizetések átlagos összege 2009-ben 480 ezer forint volt, míg 2010-ben már 565 ezer forint. A balesetbiztosításoknál 27 ezerről 41 ezerre nőt az átlagos kifizetés, míg az egészségbiztosításoknál (általános és utasbiztosítás) a 67 ezres átlagkifizetés 71 ezerre emelkedett.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lassan Budapestre költözik a Pázmány Egyetem teljes bölcsészkara

Lassan Budapestre költözik a Pázmány Egyetem teljes bölcsészkara

Két hónap alatt is elkel egy panel

Két hónap alatt is elkel egy panel

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Újabb különleges trélerkombinációt kaptak el a rendőrök

Újabb különleges trélerkombinációt kaptak el a rendőrök