szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyereséges vállalkozások a múlt évben összesen 6 milliárd forintot költöttek színháztámogatásra. Szakértők szerint érthető, a támogatás után járó adókedvezmény akár 70 százalékot is elérheti. A színháztámogatás, kijelenthetjük, az egyik legnépszerűbb adóoptimalizációs eszköz is.

Az Európai Bizottság 2009. októberi határozata tette lehetővé, hogy az előadó-művészeti szervezetek támogatása adókedvezmény igénybevételére jogosítson. 2010-től a lehetőséggel élő magyar cégek egyszerre jogosultak a támogatás összegét ráfordításként elszámolni, illetve az adójukat - legfeljebb 70 százalékos mértékben - ugyanazon összeggel csökkenteni. Így egy társaság 100 egység támogatás befizetése esetén 110 egységgel csökkentheti társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Amennyiben pedig a társaság adóalapja az 500 millió forintot meghaladja, az adókulcs változása miatt a támogatásból származó adóelőny is nőhet - hangsúlyozta Hegedüs Sándor, az RSMDTM Hungary adópartnere. Hozzátette azt is, hogy a konstrukció előnye, hogy megtakarítás mértéke pontosan kiszámítható, tervezhető.

Az alábbi grafikon jól mutatja, hogy a támogatások az első fél évben alig érték el a 8 százalékot, addig az előadó-művészeti szervezetek az év utolsó hónapjában jutottak a támogatások mintegy 70 százalékához, közel 4 milliárd forinthoz. Bár a tavalyi év során - Hegedüs Sándor szerint -  a vállalkozások  nagyrésze törekedett arra, hogy a kalkulálható nyereségről ne maradjon le és mielőbb szerződést kössön a színházakkal,a szerződött összegek kétharmadáról a felek az év második felében állapodtak meg.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!