szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Rogán Antal által vezetett testület egy hónapon belül tesz jelentést a kormánynak, ebben leírja a helyzetet és ajánlást, javaslatokat fogalmaz meg arról, hogy milyen eszközökkel lehet az alacsony és középkeresetű munkavállalók helyzetét kezelni.

Rogán Antal szerint a kormány azzal is ösztönözheti a cégeket a bérkompenzációra, ha minden állami pályázat, kedvezmény elbírálásánál figyelembe veszi: az érintett vállalat teljesítette-e az OÉT ajánlásait.
A Rogán Antal vezette, a Fidesz és a KDNP frakciók által február 16-án létrehozott bér- és adómonitoring bizottság azt vizsgálja, hogy a köz- és a magánszférában teljesültek-e az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén született bérmegállapodások. A bizottság hétfőtől ingyenes zöldszámot működtet (06-80-205-204), amelyen anonim bejelentéseket vár.

Rogán Antal (Fidesz), az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta:  a monitoring bizottság adatokat próbál összegyűjteni azért, hogy világos képet kapjon, az ország mely területén, milyen típusú cégeknél történt meg, vagy nem a bérkiegészítés január 1-jétől. Hozzátetette: a bizottság a következő egy hétben hivatalos adatokat is begyűjt egyebek mellett az adóhivataltól.

Rogán Antal közölte: az általa vezetett testület egy hónapon belül tesz jelentést a kormánynak, ebben leírja a helyzetet és ajánlást, javaslatokat fogalmaz meg arról, hogy milyen eszközökkel lehet az  alacsony és középkeresetű munkavállalók helyzetét kezelni. Leszögezte: nem kikényszerítő, hanem ösztönző eszközökben gondolkoznak. Példaként azt említette, hogy kormány azzal is ösztönözheti a cégeket a bérkompenzáció kifizetésére, ha  minden állami pályázat, kedvezmény elbírálásánál figyelembe veszi, a vállalat teljesítette-e az OÉT ajánlásának megfelelő bérkompenzációt.

A kormánypárti politikus úgy vélekedett: a bérkompenzációt nem a cégek akarata ellenére szeretnék elérni, hiszen azok túlnyomó többsége tervezett béremelést, legfeljebb azt megpróbálta elhalasztani az év második felére, a valós gazdasági helyzet megismerése utánra. A kormányoldal azt szeretne elérni, hogy a cégek üljenek le a munkavállalókkal, és állapodjanak meg a pontos feltételekről, ütemezéséről, és az esetleges visszamenőleges kompenzációról - fejtette ki a gazdasági bizottság elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a kormányzati lépés eredményezhet-e a cégeknél elbocsátásokat, azt válaszolta: 140 milliárd forint marad idén a vállalkozásoknál a társasági adó csökkentése miatt, van forrás az emelésre. A kormánynak azon kell dolgoznia, hogy elérje, minél szélesebb körben érvényesüljön a bérkompenzáció - közölte Rogán Antal, aki biztos abban, hogy a fél év végre ezt el is tudják érni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal