szerző:
hvg.hu

Januárban még csak összesen 64 millió forintnyi végkielégítés-adót fizettek be a valaha elbocsátott, felmondott, szabadságot megváltó közszolgálati alkalmazottak, de március végéig már ennek több mint a tízszerese folyt be a költségvetésbe. Csaknem 600 szervezet jelentette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy 98 százalékos különadó alá eső végkielégítést fizetett ki, a NAV adatai alapján összesen 667 millió forintot. Bár a kormány nagyjából 1 milliárd forintot vár az adóból, nem kizárt, hogy ennek közel százszorosával is gyarapodhat az államkassza. Számoltunk.

A adóhivatalhoz beérkezett 1053K bevallások alapján eddig 229 magánszemély 667 millió különadót fizetett be április közepéig. Ezt a két számot elosztva egymással egyszerűen kiszámolható, hogy egy főre átlagosan 3 millió forint különadó-befizetés jutott. Amennyiben 229 fő 667 millió forintot fizetett be, akkor 1 milliárdhoz - maradva a fejenként átlagosan 3 millió forintos befizetésnél - összesen 344 főnek kell adót befizetnie - mutat rá Angyal József okeveles adószakértő. Ha elfogadjuk, hogy az elmúlt 6 évben 1 milliárd forint "pofátlan végkielégítést" fizettek ki, akkor a fenti számítás alapján ez összesen 344 főt, évente körülbelül 60 dolgozót érintett.

Végkielégítés különadója - új kalkulátor
Számolja ki az Adózóna kalkulátorával, mennyi adót kell fizetnie végkielégítése után visszamenőlegesen?

Ahhoz, hogy pontosabb adatot kapjunk, nem szabad figyelmen kívül hagynunk az 53K jelű adatszolgáltatásokat, figyelmeztet Angyal József. Ebben ugyanis a munkáltatóknak március 31-ig a különadó alapjáról és összegéről is nyilatkozniuk kellett. Április közepéig az adóhatóság tájékoztatása szerint  összesen 541 munkáltató szolgáltatott adatot. Bár a MÁV, a BKV, a KSH és a minisztárium is egy-egy munkáltatónak számít, ha konzervatívan becslést végzünk és évente csak átlagosan 10 dolgozóval számolnunk munkáltatónként, akkor hat év alatt (6X10X541) összesen 32 210 munkavállalónak kell befizetnie a különadót. Amennyiben abból indulunk ki, hogy fejenként eddig a 229 munkavállaló átlagosan 3 millió forint különadót fizetett be, akkor 32210 fő 96630 milliót, vagyis 100 milliárdot fog várhatóan befizetni. De ha maradunk a fejenként átlagosan 2 millió forintos befizetésnél, akkor is 64 milliárd forint adóbevétel folyhat be a költségvetésbe.

Végkielégítések különadója: kinek, mennyit?
A különadót a törvény értelmében a 3,5 millió forintot meghaladó végkielégítések, szabadságmegváltások után kell megfizetniük a munkavállalóknak 2005-ig visszamenőleg. Képviselők, polgármesterek esetében az összeghatár 2 millió forint. Az adó mértéke 98 százalék, amelybe azonban bele kell számítani a már megfizetett adókat és járulékokat - figyelmeztet a NAV. A törvény értelmében a többi között költségvetési, állami, önkormányzati szerveknek kellett jelenteniük, hogy fizetett-e ki 98 százalékos különadó alá eső végkielégítést az utóbbi 5 évben. 

Az eltérés tehát akár százszoros is lehet a kormány által saccolt 1 milliárd forint és a fenti számok alapján becsült összeg között. De azt is mondhatnánk, hogy az 1 milliárd forintnyi "pofátlan végkielégítés" mellett a költségvetés akár 95 milliárd "pofátlan bevételhez" is juthat a kormány.

A kalkuláció természetesen csak durva becslés, a NAV arról tájékoztatta a hvg.hu-t, az 53K bizonylat feldolgozása folyamatban van, így az érintett magánszemélyek számáról egyelőre nem áll módjában pontos információval szolgálni. Végleges tájékoztatást a NAV május 20-a után tud adni, vagyis azt követően, hogy az adót a személyi jövedelemadó-bevallással egy időben befizették a kötelezettek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Vállalkozás

Felmondás és végkielégítés: mi jár a munkavállalónak?

Milyen jogai vannak a munkavállalónak, ha elküldik, ha felmond, illetve ha a közös megegyezést választja? Azonnal vagy gondolkodási idő után kell a közös megegyezésről szóló felmondást aláírnia? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

hvg.hu Vállalkozás

Végkielégítés: saját farkába harapott a hivatali kígyó

Sok munkavállalót érint és sokan kifogásolják a végkielégítésekre visszamenőlegesen kivetett 98 százalékos különadót. Bevallani ugyan május 20-ig kellene, de a munkavállalóknak ehhez állítólag nincs elég adat a birtokukban. Mit kéne tenni? Adószakértői kontra adóhatósági vélemény.

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Magyarországra jön Chuck Norris

Magyarországra jön Chuck Norris

Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?

Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak