szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A novemberben kezdődő Agrár Széchenyi-kártya forgalmazása révén a Gazdahitel-Gazdakártyához hasonlóan jelentős és gyorsan felfutó hitelkihelyezéssel kalkulálnak a takarékok - közölte a TakarékBank szerdán.

Az idén a - várhatóan - november végétől igényelhető kártyával a gazdálkodók gyorsan, 15 millió forintig ingatlanfedezet nélkül, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 80 százalékos kezességvállalásával juthatnak folyószámlahitelhez. A szövetkezeti hitelintézetek többségénél már négy éve hasonló feltételekkel igényelhető Gazdahitelből idén őszig összesen mintegy 24 milliárd forintot folyósítottak az agrárvállalkozóknak.

A Gazdahitel-Gazdakártya tapasztalataiból kiindulva várhatóan átlagosan 5-6 millió forint összegű hiteligényre és főként őstermelők, kisebb családi vállalkozások érdeklődésére számítanak az integrációba tartozó takarékok. Az 500 ezer forinttól - bizonyos feltételekkel - akár 25 millió forintig terjedő, kártyával is felhasználható hitelkeret mezőgazdasági és halászati társas vállalkozások, egyéni gazdálkodók likviditását javíthatja, 2 százalékpontos állami kamattámogatással, kedvezményes garanciadíj mellett.

Az új hitellehetőség esetében jelentős érdeklődésre számítanak a takarékok - vélekedett Egerszegi Ádám, az Agrár Széchenyi-kártya informatikai fejlesztését is koordináló TakarékBank Zrt. Takarékszövetkezeti Üzletágának vezetője. A mezőgazdasági vállalkozóknak ugyanis a TakarékBank és a takarékszövetkezetek tapasztalatai szerint sokat jelent, hogy gyorsan és rugalmasan juthatnak folyószámlahitelhez. Ezért részesítik előnyben előreláthatólag ezt a lehetőséget más, a piacon elérhető konstrukciókkal szemben akár magasabb kamat mellett is - tette hozzá a banki vezető.

Az agrárszektor hitelezésében jelentős részt képviselnek a szövetkezeti hitelintézetek, az ágazat fennálló hitelállományából több mint 15 százalékot mondhatnak magukénak. Arra is számít a banki szakértő, hogy a kártyával újonnan igényelt rövid lejáratú hitelösszeg - ahogyan azt a TakarékBank a Gazdakártyánál is tapasztalta - tartós forrássá válva beépül a mezőgazdasági termelők napi finanszírozásába. Emellett a TakarékBank saját fejlesztésű - de kamattámogatást nem tartalmazó - agárkártyája, az Agrár Széchenyi-kártya bevezetésével sem tűnik el. A 87 takarék mintegy 1000 kirendeltségén továbbra is hozzáférhető lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Három év börtönt kapott a kislányát begyógyszerező kecskeméti nő

Három év börtönt kapott a kislányát begyógyszerező kecskeméti nő