szerző:
MTI/Napi Gazdaság
Tetszett a cikk?

Minden második ellenőrzött munkaadónál találtak valamilyen szabálytalanságot a megyei kormányhivatalok munkaügyi felügyelői az év első három negyedévében - írja a Napi Gazdaság a keddi számában az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adataira hivatkozva.

Az év első kilenc hónapjában 16,5 ezer munkáltató foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálták, és az ellenőrzött 160 ezer dolgozó 44 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket. A munkaadók közül 8239-nél találtak jogsértést és 5486-ra szabtak ki munkaügyi bírságot, aminek összege meghaladja az egymilliárd forintot.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy az év első három negyedévében szaporodtak az írásba foglalt, ellenőrizhető bérelszámolással kapcsolatos hiányosságok, a bérek határidőre fizetésének elmulasztásával kapcsolatos jogsértések pedig már az összes szabálytalanság 10 százalékát adják.

Az OMMF tapasztalatai szerint - olvasható a lapban - egyre gyakrabban "fantomizálódnak" az utóellenőrzésre váró vállalkozások, azaz, amikor a második fordulóra adószámukat felfüggeszti az adóhivatal, esetleg felszámolás alá is kerülnek, azonban a felszámolónak nem adták át a cég iratait.

A lap megjegyzi, hogy a feketemunkások közé számítanak azok az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott dolgozók, akiket nem jelentettek be időben a hatóságoknak. Az OMMF szerint átrendeződik a feketefoglalkoztatás ágazati megoszlása: az építőipar helyett már a személy- és vagyonvédelem számít a "legfertőzöttebbnek".

A leggyakoribb jogsértés idén a szabadságok kiadásával, a munkaidővel és pihenőidővel, a rendkívüli munkavégzéssel, valamint a munkabérrel és annak védelmével kapcsolatos szabályok áthágása volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!