szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átalakul a jövő év közepétől az élelmiszerlánc-felügyelet finanszírozása, a szakemberek általi elavultnak ítélt rendszert, felváltja egy másik, amely figyelembe veszi a megváltozott viszonyokat - jelentette be Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten egy szakmai konferencián.

Az állategészségügyi aktualitásokkal foglalkozó fórumon - amelyet a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Állatorvosi Kamara szervezett - a helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a finanszírozásban a jövőben a kereskedelemnek nagyobb szerepet kell vállalnia, mert az eddigi terheket viselő húsipar, és állattenyésztés már kisebb kockázatú mint korábban. Ezért át kell alakítani a finanszírozás terheinek megosztását.

Így korábban a finanszírozáshoz a húsipar 47, az állattenyésztés mintegy 14, a kereskedelem pedig 18 százalékban járult hozzá. Ez az újrendszerben jelentősen eltolódik a kereskedelem felé 53 százalékkal, míg a húsipar 15, az állattenyésztés pedig 4 százalékkal részesedig a felügyeleti rendszer finanszírozásából a jövőben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!