szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A társasági adóelőleget azon társaságoknak kell holnapig kiegészíteniük, feltölteniük, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot - figyelmeztet a PwC.

December 20-án lejár az adófeltöltési kötelezettség határideje. A társasági adóelőleget azon társaságoknak kell kiegészíteniük, feltölteniük, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot. A társasági adóelőleg kiegészítés bevallását 2011-ben a 1101-es nyomtatványon kell benyújtani a NAV-hoz, a tavaly bevezetett 46-os nyomtatvány megszűnt - hívja fel a figyelmet a PwC.

A tanácsadó cég hírlevelében ismerteti, hogy amennyiben a társaságnak más adónemről is kell 1101-es bevallást benyújtania december 20-i határidővel, akkor az eltérő bevallási időszak miatt a különböző adónemek bevallását nem lehet összevonni, a társasági adóelőleg kiegészítését külön nyomtatványon kell bevallani.  

Az idén érdemes figyelni arra, hogy a társasági adó feltöltésnél már az év közben hatályba lépett, a látvány-csapatsportágak támogatásával kapcsolatos adókedvezmény is figyelembe vehető, amennyiben az adózó december 20-ig rendelkezik a támogatási igazolással és a támogatás összegét átutalta. Ez kedvező lehetőség lehet még azoknak is, akik csak decemberben kezdték fontolgatni az adókedvezmény használatát, mivel hibátlan kérelem esetén a támogatási igazolás kiállítása a törvényben előírt 8 napos határidőn belül megtörténik.  

Az előző évhez hasonlóan 2011-ben is bevallást kell tenni az iparűzési adóelőleg kiegészítésről az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon. A fővárosi önkormányzat részére a 2011-40. számú bevalláson kell teljesíteni a feltöltési kötelezettséget. Azon vállalatoknak, amelyek több önkormányzati telephellyel rendelkeznek, minden önkormányzat felé külön-külön eleget kell tenniük e bevallási, illetve esetleges befizetési kötelezettségüknek. Továbbra is a társasági adóelőleg–kiegészítésre kötelezett vállalatoknak kell számolniuk az iparűzési adó feltöltési kötelezettséggel. Tehát a korábban említett értékhatár és így a mentesülés ugyanúgy érvényes az iparűzési adóban, mint a társasági adóban. 

A bírságra vonatkozó szabályozás nem változott, vagyis ha a 2011. december 20-ig teljesített adóelőlegek, illetve a kiegészítő feltöltés együttes összege nem éri el az adóévi várható adó 90 százalékát, a vállalkozás a befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalék mulasztási bírságot fizet, már egynapos mulasztás esetén is - ismerteti a hírlevél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"