szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 20 ezer cég ellen indult tavaly felszámolási eljárás, 2011-ben az építőipar mellett a biztonsági piac és a ruhaipar voltak a legnagyobb vesztesek.

Tavaly egész évben 20 300 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Ez 16,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és jóval több mint duplája annak, amit a válság előtti utolsó békeévben, 2007-ben jegyeztek fel a statisztikák. A végelszámolások is drasztikus ütemben növekedtek, mára ez az eljárástípus döntően a fizetésképtelenségi eljárások előrejelzőjévé vált.

- A válság második hulláma eleve kivéreztetett állapotban találta a magyar KKV-szektort, így egymás után három borzalmas negyedévet zártak a cégbíróságok – állítja az Opten céginformációs szolgáltató szakembere, Csorbai Hajnalka. Míg az utolsó kilenc hónapban negyedévente átlagosan 5388 céggel szemben indult felszámolási eljárás, addig a korábban messze legrosszabbnak számító 2010-es második negyedévi érték is csak 4653 volt. Emellett a tendencia sem kedvező; a szekértő szerint az utolsó három negyedéven belül is stabil emelkedés látható, és "ez nem vetít előre semmi jót 2012-re” – mondja Csorbai Hajnalka.

©
Kiugró számú végelszámolás

Az egy évvel korábbi 13 685 ilyen eljárással szemben tavaly már 22 958 végelszámolást, illetve kényszer-végelszámolást indítottak a tulajdonosok és a cégbíróságok. A korábban nem is igazán ismert kategóriába 2009-ben 33, 2010-ben 58, tavaly pedig már 74 százalékát ráadásulmár nem is maguk a tulajdonosok, hanem a cégbíróságok indították.

A kényszer-végelszámolások megugrása mögött a szakemberek a társasági törvény és a számviteli törvény következetesebb alkalmazását látják, a legtöbb eljárás hátterében például a mérleg leadásának elmulasztása áll. - Ez azt jelenti, hogy lényegében elhagyott cégekről mondja ki a cégbíróság, hogy nem működhetnek tovább. Nagyon meglepő ugyanakkor, hogy ezek közül milyen soknak van lejárt és már soha be nem hajtható adóssága, ami miatt a végelszámolás felszámolásba fordul” – mondta az Opten stratégiai igazgatója.

Észak-Alföldi építő: halomzottan hátrányos

Tavaly a korábbi években is már vesztesnek számító ágazatokban romlott tovább leginkább a csődarány. Az összes céget tekintve ez 3,4-ről 4 százalékra nőtt egy év alatt. A legnagyobb vesztesek az épület- és egyéb építménykivitelezéssel foglalkozó cégek, e területen tavaly csaknem 10, illetve 8,28 százalékos volt a bedőlési arány. E két építőipari szegmens közé került a biztonsági piac a maga 9,22 százalékos csődarányával, az "élmezőnyt" a ruházati termékek gyártása követi, 6,66 százalékos aránnyal.

Régiónként vizsgálva: a bedőlt cégek a legnagyobb arányban az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon működtek, a csődátlag mindkét régióban bőven 5 százalék fölötti. De mintegy 5 százalékos mutatója lett a Közép-Dunántúlnak is, ami szintén az átlag feletti arány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?