szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. beszállító lehet az orosz Kalinyingrád megyében épülő baltikumi atomerőmű kivitelezésében miután csütörtökön az egyik tulajdonosa, az orosz Atomenergomas és a francia Alstom cég vegyesvállalata 875 millió eurós megaüzletet kötött - közölte a társaság.

A francia Alstom és az orosz Atomenergomas atomenergetikai gépgyártó cégcsoport vegyesvállalata szállíthatja a Lengyelország és Litvánia közötti orosz enklávé területén, Kalinyingrád megyében épülő baltikumi atomerőmű 1-es és 2-es blokkjának géptermi berendezéseit mintegy 35 milliárd rubel (875 millió euró értékben). Az ügylet magyar vonatkozása, hogy a fele részben az Atomenergomas tulajdonában álló Ganz Egineering és Energetikai Gépgyártó Kft. indult azon a tenderen, amelyet a baltikumi erőmű fűtőelem-kötegek átrakását végző berendezésének beszerzésére, illetve a nyolc szivattyú szállítására írtak ki mintegy 10 millió euró értékben - közölte a társaság.

Szitár-Csanádi Attila, a Ganz Egineering és Energetikai Gépgyártó Kft. ügyvezetője szerint az Atomenergomas leányvállalataként komoly lehetőségeik vannak  az orosz piacon. A baltikumi atomerőművi lehetőségen kívül szerződéssel rendelkeznek a leningrádi atomerőmű 2-es blokki átrakó részegységek gyártására, ajánlatot adtak a novovoronyezsi atomerőmű egyes és kettes blokki gépeinek szállítására, és versenybe szállnak a rosztovi erőművi átrakóberendezés szállításáért is.

A 2008-ban létrehozott orosz-magyar vegyesvállalat, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. jelenleg 49 százalékban a Ganz Holding és 51 százalékban az orosz Atomenergomas tulajdonában van. A Ganz hagyományosan a vízgépészeti berendezések piacának egyik jelentős szereplője. Korábban számos erőművi szivattyút készített, egyebek között a Paksi Atomerőmű, a Dunai és Tiszai hőerőművek számára, az EGI partnercéggel együttműködve pedig több mint 30 nagyteljesítményű szivattyút exportált.

Az orosz Atomenergomas 2007-ben hozott létre vegyesvállalatot a világ egyik vezető energetikai gépgyártó vállalatával, az Alstommal azzal a céllal, hogy közösen szállítsanak géptermi berendezéseket atomerőműveknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!