szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Erzsébet-utalvány elfogadásáról továbbra sem kötött szerződést nemzetközi élelmiszerlánccal a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. - írja az Országos Kereskedelmi Szövetségre (OKSZ) hivatkozva a Világgazdaság. A lap szerint kérdés, hogy a nemzetközi élelmiszerláncok üzleteit a sor végére hagyják az elfogadóhelyi szerződések megkötésében, vagy végleg kizárják őket az utalvány elfogadóhelyei közül.

Az OKSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai vállalkozások előnyhöz juttatását mindig elfogadja, ha az nem ütközik a hazai, vagy a nemzetközi jog előírásaival és nem sérti a vásárlók érdekeit – idézi a szövetséget a VG. Az Erzsébet-utalvány esetében is van lehetőség rá, hogy előnyhöz juttassák a hazai vállalkozásokat, de ehhez nem kell – számos aggályt felvető módon – kizárni a rendszerből a nemzetközi láncokat – írja a lap.

©

Az OKSZ szerint ugyanakkor a hipermarketek kizárólag olyan nyugtát adnak, melyen tételesen felsorolják a vásárolt árucikkeket, a fizetés módját. Ennek alapján ellenőrizhető, hogy kiflit vagy biciklipumpát vásároltak étkezési utalványért. Ezzel szemben nem kevés olyan üzlet van, amelyek régebbi típusú pénztárgépeinek nyugtája nem tartalmazza meg az árumegnevezést.

A nemzetközi láncokkal jellemzően 6 százalékos jutalékkal kíván szerződni a Nemzeti Üdülési Szolgálat – teszi hozzá a Napi Gazdaság. A lap szerint a kibocsátó több terméket (nem csak élelmiszer jellegűt) szeretne kizárni az utalvánnyal megvásárolható termékkörből, például a szeszes italokat, miközben az éttermekben ezekhez is hozzájuthatnak az utalvánnyal fizetők.

Az OKSZ szerint az elfogadóhely-listán több olyan cég is szerepel, amellyel az előtt kötöttek szerződést, hogy az utalvány kibocsátásáról szóló részletes szabályozás hatályba lépett volna. Ez nem hiba, hiszen a parlament már tavaly novemberben szavazott a kérdésről, a legkorábbi szerződések pedig december 20-án köttettek, az utalvány általános szerződési feltételei azonban idén január elsején léptek hatályba, vagyis az első belépők lényegében vakon repültek. A Napi Gazdaság hozzátette, hogy a piaci pletykák szerint ezek a cégek ennek köszönhetik a 3 százalékos jutalékszintet.

A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. szerint egyébként minden olyan kereskedelmi lánccal folyik a tárgyalás, amely elősegíti az országos lefedettséget. A társaság korábbi közleménye szerint a felhasználói kör folyamatos bővülésének eredményeként eddig több mint 1,2 millió munkavállaló igényelt Erzsébet-utalványt. A fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható étkezési jegyeket az országban összesen 20 340 helyen fogadják el a CBA, a Co-op, a Reál, az Arzenal élelmiszer-áruházláncok és a Mol-benzinkutak kasszái mellett kisboltokban és vendéglátóhelyeken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Fecó

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között