szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Téves információkon alapul a román közlekedési minisztérium keddi sajtóközleménye, amelyben azt közölte, hogy kártérítést követel a Vegyépszertől - közölte Seprényi Sándor, a Vegyépszer Hungária Zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.

A vezérigazgató a közleményében azt írta: az Evenimentul Zilei romániai internetes portálon hétfőn jelent meg egy írás a Vegyépszer csődeljárása kapcsán "euró-milliók kisíbolásáról" Romániában, amelyet utána több cikk is követett. A román szaktárca kedden közleményben azt közölte: a román közlekedési minisztérium jogi úton fog kártérítést követelni a Vegyépszer által Romániában el nem végzett útépítések, valamint a csak részlegesen befejezett útszakaszok megrongálódása miatt.

Alexandru Nazare román közlekedési miniszter Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövettel találkozott, akinek kifejtette ez ügyben a román fél elégedetlenségét. Nazare szerint elfogadhatatlan, hogy a kolozsvári terelőút építése novemberben leállt, és az elkészült szakasz egy része megrongálódott. Tavaly ugyanis a terelőút egyik megépített szakasza földcsuszamlás miatt megrepedt. A miniszter szerint a Vegyépszer csődhelyzete miatt leállt munkálatok, valamint a román alvállalkozók ki nem fizetése a román állam és infrastruktúra-fejlesztő vállalatok számára elfogadhatatlan anyagi károkat okozott.

"A cikkben közöltek azonban nem felelnek meg a valóságnak, így a sajtóközlemény is téves információkon alapul" - áll Seprényi Sándor szerdai reagálásában. Seprényi Sándor azt közölte: a Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft. nem felszámolás, hanem csődeljárás alatt működik. A kft. február 21-én sikeres csődegyezséget kötött a hitelezőivel, a hitelezők több mint felének 20-50 százalék közötti kielégítési mértéket ajánlva. Hozzátette, hogy a csődeljárásban összesen 19 romániai cég volt érdekelt, amelyből 11 vett részt a tárgyaláson.

Seprényi Sándor leszögezte: az említett kolozsvári terelőút cölöpözési munkálatait a megrendelő állította le még 2011 novemberében, mivel át kellett tervezni az út cölöpözését. Így csak járulékos munkákat végezhetett a kft., amely ezt, a helyszíni jegyzőkönyvek tanúsága szerint megtette. Január egy részében jelentett a társaság leállást, amikor a hőmérséklet mínusz 20 fok körül volt - közölte.

Az egyetlen műszaki kifogás a Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft. munkájával szemben, hogy egy útszakasz megrongálódott, amelyről a február 21-re elkészült műszaki szakvélemény megállapította, hogy annak egy, a munkaterületen kívül történt földcsuszamlás az oka, vagyis a kivitelező nem hibás - áll a Seprényi Sándor által küldött közleményben.

A vezérigazgató azt is közölte, hogy a román megrendelő eddig nem fizette ki a szeptemberi és októberi számlákat, az ezekből fizetendő alvállalkozókat így a Nemzetközi Vegyépszer Románia sem fizette ki. A csődeljárás alatt álló Nemzetközi Vegyépszer Románia Kft.-nek semmilyen adótartozása nincs Romániában - áll a Vegyépszer Hungária Zrt. vezérigazgatójának közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!