szerző:
MTI

A Hankook Tire Magyarország Kft. a kompenzáción felül 6 százalékkal emeli a fizikai és 5 százalékkal a szellemi dolgozók bérét, s az egyéb juttatások megtartása mellett 20 ezer forinttal növeli a cafetériát. A területen működő szakszervezet, a VDSZ szerint azonban a dolgozók többsége alig észlel ezzel fizetésemelkedést.

A Hankook Tire Magyarország Kft. vezetése úgy döntött, hogy az adótörvények változása miatt keletkező bérveszteség ellensúlyozására kompenzál minden dolgozót, aki a kedvezőtlen adóváltozások miatt nettó bérveszteséget szenvedett el - mondta el a cég kommunikációs menedzsere kedden. Roy Katalin tájékoztatása szerint a cég a kompenzáción felül egységesen 6 százalékkal növeli a fizikai állomány, s átlagban 5 százalékkal a szellemi állomány bérét, valamint 20 ezer forinttal megemeli a cafetéria összegét. Az adófizetés változásaiból adódó járuléknövekedést a társaság átvállalja. Ugyanakkor fenntartja a dolgozók számára eddig biztosított egyéb juttatásokat, azaz a munkavállalók továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe a vállalat által biztosított szállást és meleg étkezést, valamint a munkába járást segítő ingyenes buszjáratokat. 

A dolgozók a februári bér kifizetésekor, március elején január elsejéig visszamenőleges hatállyal megkapják az emelésből adódó különbözetet - ismertette Roy Katalin. Lee Sang Il, a kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint tavaly ősszel befejeződött a rácalmási gyár második ütemének felépítése, s a rácalmási gyár elérte a teljes kapacitását. Az eredményért elkötelezetten dolgoztak a vállalat dolgozói, amiért a cégvezetés ily módon is szeretné kifejezni az elismerését - emelte ki. 

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy véli, hogy "még azok a dolgozók is alig érzik majd az emelést, akiknek a bárkompenzációval és a béremeléssel együtt összesen 16 százalékkal lett több a pénzük. A kompenzáció ugyanis csak arra elég, hogy az adójóváírás megszüntetése miatt ne csökkenjen a fizetés, a béremelés mértékét pedig az infláció miatt alig fogják érezni majd." 

Székely Tamás elnök a közleményben rámutat: az érdekvédelem átlagon felüli eredményt ért el azzal, hogy 8,5-10 százalék közötti bérkompenzációt alkudott ki a Hankook 1800 dolgozójának, továbbá, hogy januártól visszamenőleg béremelésben is részesülnek, s 140 ezer forintról 160 ezer forintra emelték a cafetéria keretet. Az érdekképviselet elnöke szerint "annak ellenére, hogy a gumigyártó egyre több megrendelést kap, dolgozóinak az ágazati átlagnál alacsonyabb a bérük, még a bérrendezéssel együtt is." Megjegyezte: a munkaadók jó szándéka ellenére is "egyre nehezebb lesz a bérek ügyében eredményt elérni. Félő, hogy sok cégnél csak úgy tudják majd kigazdálkodni a bérkompenzációt és esetleg még az emelést is, ha munkahelyeket szüntetnek meg." 

Aggodalmát fejezte ki, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetése után "még rosszabbra fordul a helyzet, akkor a műszakpótlékok és a kollektív szerződések kerülhetnek veszélybe."

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A világtól jóformán elzárt városkában épülhet a palesztin Szilícium-völgy

A világtól jóformán elzárt városkában épülhet a palesztin Szilícium-völgy

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe

Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem