szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hankook Tire Magyarország Kft. a kompenzáción felül 6 százalékkal emeli a fizikai és 5 százalékkal a szellemi dolgozók bérét, s az egyéb juttatások megtartása mellett 20 ezer forinttal növeli a cafetériát. A területen működő szakszervezet, a VDSZ szerint azonban a dolgozók többsége alig észlel ezzel fizetésemelkedést.

A Hankook Tire Magyarország Kft. vezetése úgy döntött, hogy az adótörvények változása miatt keletkező bérveszteség ellensúlyozására kompenzál minden dolgozót, aki a kedvezőtlen adóváltozások miatt nettó bérveszteséget szenvedett el - mondta el a cég kommunikációs menedzsere kedden. Roy Katalin tájékoztatása szerint a cég a kompenzáción felül egységesen 6 százalékkal növeli a fizikai állomány, s átlagban 5 százalékkal a szellemi állomány bérét, valamint 20 ezer forinttal megemeli a cafetéria összegét. Az adófizetés változásaiból adódó járuléknövekedést a társaság átvállalja. Ugyanakkor fenntartja a dolgozók számára eddig biztosított egyéb juttatásokat, azaz a munkavállalók továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe a vállalat által biztosított szállást és meleg étkezést, valamint a munkába járást segítő ingyenes buszjáratokat. 

A dolgozók a februári bér kifizetésekor, március elején január elsejéig visszamenőleges hatállyal megkapják az emelésből adódó különbözetet - ismertette Roy Katalin. Lee Sang Il, a kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint tavaly ősszel befejeződött a rácalmási gyár második ütemének felépítése, s a rácalmási gyár elérte a teljes kapacitását. Az eredményért elkötelezetten dolgoztak a vállalat dolgozói, amiért a cégvezetés ily módon is szeretné kifejezni az elismerését - emelte ki. 

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy véli, hogy "még azok a dolgozók is alig érzik majd az emelést, akiknek a bárkompenzációval és a béremeléssel együtt összesen 16 százalékkal lett több a pénzük. A kompenzáció ugyanis csak arra elég, hogy az adójóváírás megszüntetése miatt ne csökkenjen a fizetés, a béremelés mértékét pedig az infláció miatt alig fogják érezni majd." 

Székely Tamás elnök a közleményben rámutat: az érdekvédelem átlagon felüli eredményt ért el azzal, hogy 8,5-10 százalék közötti bérkompenzációt alkudott ki a Hankook 1800 dolgozójának, továbbá, hogy januártól visszamenőleg béremelésben is részesülnek, s 140 ezer forintról 160 ezer forintra emelték a cafetéria keretet. Az érdekképviselet elnöke szerint "annak ellenére, hogy a gumigyártó egyre több megrendelést kap, dolgozóinak az ágazati átlagnál alacsonyabb a bérük, még a bérrendezéssel együtt is." Megjegyezte: a munkaadók jó szándéka ellenére is "egyre nehezebb lesz a bérek ügyében eredményt elérni. Félő, hogy sok cégnél csak úgy tudják majd kigazdálkodni a bérkompenzációt és esetleg még az emelést is, ha munkahelyeket szüntetnek meg." 

Aggodalmát fejezte ki, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetése után "még rosszabbra fordul a helyzet, akkor a műszakpótlékok és a kollektív szerződések kerülhetnek veszélybe."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!