szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt öt évben egyetlen hónapban sem indult annyi felszámolási eljárás gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó cégek ellen, mint februárban. A legnagyobb társaság, amely felszámolással végezte, a budapesti Gyógyszerpont Magyarország Kft. volt.

A gyógyszertámogatás csökkenésének hatása a jelek szerint masszívan érvényesül a kiskereskedelemben. Idén akár 100-nál több patikát működtető vállalkozás ellen indulhat felszámolási eljárás, ha folytatódik az elmúlt két hónapban kialakult trend, ami a piacon működő társaságok 5 százalékának eltűnését jelentené. Februárban 9 cég ellen indult felszámolás, ennyi eljárás nem volt az elmúlt öt évben havi szinten a területen – írja a Gazdaság.hu.

©

A februárban bedőlt patikaüzemeltetők közül a legnagyobb a budapesti Gyógyszerpont Kft., amely 2009-ben 770 millió forint feletti árbevételt produkált, miközben vesztesége csaknem elérte a 90 millió forintot. Szintén ebben a hónapban indult felszámolási eljárás a belvárosi Marsal Patika Kft. és a makói Marospharma Kft. ellen, mindkét társaság több százmilliós forgalom mellett termelt veszteséget.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökének korábbi nyilatkozata szerint a gyógyszertárak negyede már most is veszteségesen működik, a körbetartozás mértéke pedig meghaladja az ágazat éves árrésbevételének háromnegyedét. Hankó szerint a gyógyszertámogatás csökkenése miatt az elmúlt négy évben megszűnt cégek fele tavaly zárt be, ha ez a trend folytatódik, veszélybe kerül a lakossági gyógyszerellátás.

Tavaly 50 gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó társaság ellen indult felszámolás, ami a teljes piac 2 százalékát jelenti. Összesen 2248 társaság működött tavaly e területen, 122 ellen indult végrehajtás az év során. Új cégeket is alapítottak, szám szerint 46-ot, de ez nem tudta ellensúlyozni a kivonulókat. Jelenleg valamivel több mint 2400 vállalkozás tevékenykedik a piacon, ezek összesen 14 200 embernek biztosítanak munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe