szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elbukott a magyar energetikai szabadságharc, eltűnik a Mol geotermikus erőműv megvalósítására létrehozott, amerikai tőkével is turbózott társasága. A bíróság ugyanis felszámolási eljárást indított a Magyar-Amerikai Geotermia Kft. ellen – tudta meg a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A magyarországi hévízkincsre alapozott társaság nagy tervekkel indult, geotermiás erőművet azonban nem sikerült építenie.

Korábbi hírek szerint 167 ezer dollárral támogatta az Egyesült Államok kereskedelemfejlesztési ügynöksége annak a megvalósíthatósági tanulmánynak az elkészítését, amelyben a Mol a geotermikus erőmű építését vizsgálja. Konkrét terv is napvilágot látott: első körben egy kisebb, 5 megawattos, a földből kitermelhető meleg vízzel működtetett villamos erőmű építését tervezték, amennyiben a megvalósíthatósági tanulmány pozitív eredményt mutat.

Az Egyesült Államok Geotermikus Energia Szövetsége egy 2005-ös tanulmányban 2010-re 65 megawattos erőmű felépítését vizionálta a Magyar-Amerikai Geotermia Kft. vezetésével. Ez azonban nem valósult meg: a társaság végelszámolásáról döntöttek tavaly márciusban,a napokban viszont a Fővárosi Bíróság közzétette a cég felszámolási eljárásának megindítását.

A Magyar-Amerikai Geotermia Kft.-t 1997-ben 4 millió forint jegyzett tőkével alapította a Mol, a társaságba két amerikai cég szállt be, az Ogden Power International Holdings Inc. és a Davenport Power LLC. A fellelhető éves beszámolók szerint mindössze százezer forintos tételeket költöttek évente, a társaság mérlegfőösszege is csupán néhány millió forintot tett ki az elmúlt időszakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn