szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A légi forgalom kiszervezését helyezte kilátásba kedden a veszteséges Austrian Airlines (AUA) légitársaság egy olcsóbb bérköltségű leányvállalatba arra az esetre, ha továbbra sem sikerül megállapodni a légi személyzettel a személyzeti kiadások csökkentésének módjáról.

A felügyelőtanács felhatalmazást adott az igazgatóknak arra, hogy előkészítsék a repülőjáratoknak az AUA-hoz tartozó kis regionális légitársaság, a Tyrolean keretein belül való üzemeltetését. Ezzel a Tyrolean mintegy 25 százalékkal olcsóbb kollektív szerződése vonatkozna a pilótákra és az utaskísérőkre. A tárgyalások végső határidejét március végében jelölték meg. A légi személyzet képviselője közölte, hogy készek az egyeztetések folytatására. Miközben az egykori osztrák állami légitársaság anyavállalata, a német Lufthansa takarékossági tervet sürget, hétfőn a légi személyzettel folytatott tárgyalások előző fordulója eredménytelenül ért véget.

Stefan Lauer, az AUA felügyelőtanácsának elnöke szerdán Frankfurtban mutatja be a Lufthansának azt az intézkedéscsomagot, amelynek a bérek és juttatások csökkentése is a részét képezi. Az AUA-nak 320 millió euróval kellene csökkentenie kiadásait, ehhez az összeghez még mintegy 35-40 millió eurót nem tudtak előteremteni. Lauer az ülés után közölte azt is, hogy a légitársaságnak tőkeinjekcióra lenne szüksége. Miután nem jött létre a megegyezés az üzemi tanáccsal, egyelőre bizonytalan, hogy a Lufthansa biztosítja-e a szükséges forrásokat - tette hozzá Lauer.

Az AUA-nak azzal is szembe kell néznie, hogy közép-keleti, illetve ázsiai légitársaságok megpróbálják állásajánlatokkal elcsábítani a pilótáit. A sajtóban megjelent találgatások szerint akár 250-300 pilóta is távozhat. Ez a feltételezések szerint nem utolsósorban a végkielégítések miatt érintheti érzékenyen az AUA-t. Az osztrák rádiónak (ORF) nyilatkozó közlekedési szakértő, Kurt Hofmann azonban vitatta, hogy ilyen nagyságrendű lehet az elvándorlás. "Jelenleg sok pilóta keres állást a világon" - mondta. Hofman szerint ugyanakkor a Lufthansa valószínűleg nem hajlandó további kompromisszumokra. Stegan Lauer kijelentette, nem aggódik a pilóták tömeges távozása miatt, mert már tettek lépéseket a személyzet esetleges pótlása érdekében. Az AUA évek óta veszteséges, és a vártnál lényegesen lassabban javult a helyzet azóta is, hogy a Lufthansa 2009-ben átvette az osztrák légitársaságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF