szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak egy hivatalos közlemény fogadta a látogatókat a Worldspreads online brókercég kezdőoldalán hétfő délelőtt, amely szerint egy brit bíróság hivatalból igazgatókat nevezett ki a céghez két könyvvizsgáló személyében. A cég, amelynek legalább néhány tucat magyar ügyfele is van, 29,7 millió fonttal is tartozhat, miközben vagyona 16,6 millió.

Jane Moriarty és Samantha Bewick, a KPMG LLP szakemberei személyében egy brit felsőbb bíróság speciális igazgatókat nevezett ki a Worldspreads nevű online és telefonos brókercég élére, a cég vezetésének saját kérésére – írja az mmonline.hu a Privátbankár alapján.

Az igazgatók feladata folytatni azoknak a könyvelési anomáliáknak a felderítését, amelyekre március 16-án derült fény. A társaság eredeti vezetői arra derítettek fényt, hogy ügyfélpénzek hiányoznak, és a legjobb megoldásnak azt látták, hogy hivatalos irányítás alá helyeztetik a céget – közölte a társaság honlapján, miközben az oldal többi része elérhetetlenné vált.

A Reuters szerint a Worldspreads részvényeit már a múlt hét végén felfüggesztették Londonban a feltárt szabálytalanságok miatt. A társaság igazgatóira hivatkozva a hírügynökség azt írja, 29,7 millió fonttal tartozik, miközben vagyona 16,6 millió font, tehát több mint 13 millió font lehet a hiány. Conor Foley, a társaság legnagyobb részvényese, már múlt szerdán lemondott elnöki tisztségéről. Két héttel korábban Niall O'Kelly pénzügyi igazgató mondott le közvetlenül azután, hogy a társaság profit warningot adott ki – írta a privatbankar.hu.

A fizetésképtelen pénzügyi társaságok helyzetének gyors rendezésére hivatott eljárás fő célja az ügyfelek veszteségeinek mérséklése – kommentálta a PSZÁF a magyar ügyfelekkel is rendelkező brókercég bezárását. Ennek keretén belül a lehető legrövidebb időn belül megpróbálják visszajuttatni az ügyfelek eszközeit, teljesítik a piaci és felügyeleti intézmények felé esedékes kötelezettségeket, illetve – az adott piaci szereplő helyzetétől függően – vagy megkísérlik a társaság tevékenységének helyreállítását, vagy a hitelezők érdekeit szem előtt tartva gondoskodnak annak lezárásáról.

Internetes fórumok alapján a Worldspreads brókercéget kedvező kondíciói miatt legalább pár tucat hazai kisbefektető is használta külföldi részvények, részvényalapú termékek, származékos devizaügyletek lebonyolításához.

A WorldSpreads Magyarországon határon átnyúló szolgáltatást biztosító regisztrációval rendelkezik, itthoni ügyfeleit e mellett egy fővárosi székhelyű függő ügynökön, a Trade&Win Kft.-n keresztül is kiszolgálja. A WorldSpreads helyzetével kapcsolatban a hazai ügyfelek számára javasolt, hogy tájékozódjanak közvetlenül a társaságnál, annak magyarországi függő ügynökénél, illetve az Egyesült Királyságnak a továbbiakban esetlegesen új információkat is megjelentető pénzügyi felügyeleténél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!