szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hitelezőkkel történt többszöri tárgyalás, valamint a csődmoratórium kétszeri meghosszabbítását követően a Vegyépszer Hungária Zrt. hétfőn sikeres csődegyezséget kötött hitelezőivel.

A zrt. hétfői MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a világgazdasági válság, illetve a magyar építőipar válsága, a banki hitelezések rendkívüli megszorítása, valamint a 2011. februárban kitört líbiai forradalom következtében megsemmisült eszközei és emellett közel 300 millió eurós projektjének meghiúsulása miatt a Vegyépszer Hungária Zrt. 2011. májusában csődvédelmet kért. Ezt a Fővárosi Bíróság 2011. május 14-én jóvá is hagyta.

A cég közölte: a hitelezőkkel történt többszöri tárgyalás, valamint a csődmoratórium kétszeri meghosszabbítását követően - annak ellenére, hogy eszközeinek döntő része zálogjoggal terhelt, vagy óvadékban van - a társaságnak sikerült a többség számára elfogadható ajánlatot kidolgoznia.

Az egyezség alapján a hitelezők több mint egyharmada 48-55 százalék közötti, több mint fele 30 százalék feletti és kétharmaduk 20 százalék feletti kielégítést kap. Csak a 10 millió forint feletti követeléssel rendelkező hitelezők kapnak 10 százaléknál kisebb kielégítést. Az egyezséget az összes hitelezők szavazatszámai szerint számítva, a biztosított kategóriában 80 százalék, a nem biztosított kategóriában 76 százalék szavazta meg.

A jelenlévő hitelezők többsége támogatta az egyezséget - derült ki a cég közleményéből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!