szerző:
Mlinkovics Ildikó
Tetszett a cikk?

A nyár slágertermékévé válhat a balatoni kemping, miután néhány hete megkezdődött a SCD-cégek felszámolása. Tavaly az év üzletének titulálták a kempingek adásvételét, de mára a 26 projektcég több mint fele bedőlt. A csaknem 20 milliárdos csomag az építőipar és a turizmus helyett a felszámolópiacot lendítheti fel. A történet azért is érdekes, mert azt a céget jelölték ki felszámolónak, amelynek alapítója korábban a balatoni csomag vevőjét támogatta.

Az SCD-csoport 2004-2005-ben lépett ki a névtelenségből, mikor szűk két év alatt privatizálták a Balaton meghatározó turisztikai cégeit, a Siotourt, a Zalatourt és a Balatontouristot. Az ingatlanok egy részét eladták, a balatoni kempingeket – egyesével – projektcégekbe szervezték át. 100-150 milliárd forintos fejlesztést terveztek, üdülőfalut, apartmanházat, wellness hotelt.

Jászai Gellért, a projekt megálmodója a "turisztika Molját" szerette volna létrehozni. A vízióhoz sikerült megnyerni az ír Quinlan Private ingatlanalapot is, amely felesben támogatta volna a merész elképzeléseket az akkor még virágzó ingatlanpiacon. A 2008-as gazdasági válság után az alap vezetője, Derek M. Quinlan Svájcba menekült, s úgy tűnt, a magyar üzletből is kihátrál. Az osztozkodás végül nem történt meg, s bár a hírekben készpénznek vették a Quinlan távozását, továbbra is 50 százalékos tulajdonos maradt.

©

A válság miatt Jászai Gellért az SCD-csoport feje egy tavaly nyári interjúban jelentette be, hogy megválik a balatoni projekttől, a sármelléki Fly Balaton reptér üzemeltetési jogától (FB Airport Kft.), valamint a birtokukban lévő Hunguest opicótól.

Az üzlet legfontosabb eleme, a „balatoni projekt” eladása valójában egy luxemburgi cég, az SCD Private Quinlan Balaton S.á.r.l. értékesítését jelentette. Ez a társaság a kempingeket birtokló 26 projektcég anyavállalata. Miután ebben a vállalatban a Quinlan Private továbbra is tulajdonos, így a luxemburgi társaság 50 százalékos pakettjét – azaz az SCD érdekeltségét – adták el.

A balatoni ingatlanportfólión egy négyes bankkonzorcium, az MKB Bank, a CIB Bank, a Raiffeisen és a Hypo Alpe-Adria jelzáloga pihen a luxemburgi anyavállalatnak folyósított 58,5 millió euró hitel (hozzávetőleg 17 milliárd forint) biztosítékaként. A társaságok éves beszámolói alapján a 26 projektcégben található ingatlanok bekerülési értéke a hvg.hu számításai szerint összesen 11,5 milliárd forint. Ha számolunk azzal az értéknövekedéssel, amit a tóparti telkek beépíthetőségének megteremtése, valamint a kempingek eddigi fejlesztése jelent, akkor némi nagyvonalúsággal kijelenthető, hogy a cégekben található ingatlanok nagyságrendileg egálban vannak a 17 milliárd forint hitellel. (A korábbi sajtóhírekben a csomagot 50 milliárd körülire taksálták, amiben inkább a portfólióban rejlő remélt potenciál köszön vissza, semmint annak valós értéke.) A cégbirodalmat további kötelezettségek is terhelik (erről részletek a Kötelezettségek című keretes írásban olvashatók). Ezek alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a csomag vevőjének nem kellett túlságosan a zsebébe nyúlnia, ha kellett egyáltalán. De ki a titokzatos vevő?

Kötelezettségek

A bankok követelésén túl az állam is benyújtotta igényét az SCD Balaton Holding felé, mondván, hogy a privatizációkor vállalt kötelezettségeinek nem tett eleget az SCD. A Kaposvári Törvényszék az atlatszo.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy az állam két és fél milliárd forintot, plusz kamatokat követel. Ezt a pert Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszékről a Kaposvári Bíróságra helyezte át, élve az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása óta fennálló új jogosultságával. (Az ilyen áthelyezések ellen egyébként korábban több jogvédő szervezet is tiltakozott.) Ezen kívül a Veszprém megyei önkormányzatnak is van egy élő követelése az SCD-vel szemben, miszerint 2013 nyaráig 15 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést hajt végre, ellenkező esetben 2,25 milliárd forint kötbér (az összeg 15 százaléka) terheli a céget.

„Én vagyok Brian”

A balatoni pakettet a 2011 júliusában, az adásvétel előtt napokkal bejegyzett, 500 ezer forint jegyzett tőkéjű Turisztika Hungária Kft. vásárolta meg, amelynek egyetlen tulajdonosa Nagy Gábor. A 45 éves pécsi vállalkozó korábban a kővágószőlősi ipari parkot vezette, és saját vállalkozásai is vannak, de ezek volumene messze elmarad a szóban forgó SCD-vagyon értékétől. A vételár feltehetőleg nem jelentett akadályt, az azonban már kevéssé látszik, hogy a finanszírozó bankok előtt miképpen tudta igazolni a vevő a hitelképességét, illetve azt, hogy az adósságot törleszteni tudja.

Az adásvételt követően maga Nagy Gábor is meglehetősen ellentmondásosan nyilatkozott saját szerepéről. Első megszólalásakor felvállalta a stróman posztját (mintha ez egyébként a világ legtermészetesebb dolga lenne), azt állítva, hogy a társaság nem a tulajdonosai által szeretne megjelenni a hazai médiában. Később a tulajdonosok egyikeként mutatkozott be. Végül egyszemélyes vevőként prezentálta önmagát.

Egy neve mellőzését kérő ingatlanbefektető hívta fel a figyelmünket Nagy egyik első nyilatkozatára, amelyben a cég terveit firtató kérdésre azt válaszolta, hogy először áttekintik a fejlesztési terveket és utána döntenek a továbbiakról. Az ingatlanfejlesztésekhez értő szakértő szerint ilyet egy tapasztalt befektető sohasem mond, mert „ez nem az a kategória, hogy megveszem az akciós Tesco-holmit, és majd otthon eldöntöm, hogy mire lesz jó”. Vagy egy sebtében összedobott tranzakciót sejtet, vagy azt, hogy ő csupán a nevét adta az üzlethez.

Egy későbbi interjúban Nagy arról beszél, hogy a balatoni vagyon kezelésére „sikerült egy megfelelő pénzügyi-gazdasági szakértőt találnia Varga Jenő személyében”. Ez a közlés azért furcsa, mert éppen annak a cégnek, a Vectigalis Zrt.-nek az alapítóját nevezte meg, amelyet (később) az SCD-cégek felszámolására kijelöltek. Nagy Gábor – vélhetően a kezdeti kommunikációs bakik miatt – kizárólag emailben volt hajlandó a hvg.hu-nak nyilatkozni. Arra a kérdésre, hogy milyen kapcsolatban áll Varga Jenővel, azt írta, hogy „nincs vele üzleti kapcsolatom”. Majd az újabb levélváltás során annyit közölt, hogy Varga Jenő rövid ideig volt tanácsadó, de megbízása hónapokkal ezelőtt megszűnt.

Vargabetű

A Nagy által bevallott „rövid tanácsadói szerep” nem feltétlenül indokolná, hogy Varga lánya, Varga Katalin 2011 szeptembere és 2012. január vége között tagja volt a luxemburgi anyacég (a már említett SCD Quinlan Private Balaton Development S.á.r.l.) igazgatóságának. Nagy és Varga nem az SCD kapcsán ismerkedtek meg, mindketten pécsiek, s korábban Varga volt a kővágószőlősi ipari park egyik tulajdonosa, Nagy pedig az ügyvezetője.

©

A Quinlan képviselője azt közölte a hvg.hu-val, hogy nem tudja, ki áll Nagy mögött, Varga Jenővel többször találkoztak az ügylet kapcsán, konzulensként mutatták be neki. Jászai Gellért megkeresésünkre azt üzente: kilenc hónapja vált meg a portfóliótól, az eladás körülményeit akkor a nyilvánosság elé tárta, az új tulajdonos tevékenységéről nincs információja, és nem is kívánja azt kommentálni. Varga Jenőt nem tudtuk elérni, üzenetet hagytunk neki, de később nem hívott vissza.

Quinlan
Az ír Quinlan Private 2007-ben szállt be a balatoni projektbe, akkor hozták létre az SCD-vel a luxemburgi SCD Quinlan Private Balaton nevű céget. Az akkori tervek szerint 450 millió eurós beruházással építettek volna szállodákat, üdülőparkokat és más turisztikai létesítményeket. Az ír ingatlanalap vezére, Derek Quinlan 2009-ben Svájcba távozott, és akkor úgy tűnt, a Balatonról is lelépnek. A Quinlan-csoport ezután Avestus néven folytatta tevékenységét. Voltak tervek arra, hogy az ingatlanok szétosztásával kiválik a cégből a Quinlan, de ez végül nem valósult meg – mondta lapunknak az Avestus/Quinlan képviselője.

Az üzlet létrejötte után néhány hónappal felszámolási eljárást indítottak a sármelléki repteret üzemeltető FB Airport Kft. ellen, s februárban elkezdődött a balatoni projektcégek felszámolása is, jelenleg 15 ellen folyik eljárás. Mindegyik cég felszámolójának a Varga Jenő által alapított Vectigalis Zrt.-t jelölték ki.

A bíróságok elektronikus úton sorsolják a felszámolókat. Ezt a módszert azért találták ki, hogy csökkentsék a visszaélésekre adható lehetőségeket, senki ne a haver cégéhez kerüljön. Van lehetőség ettől eltérni, de azt indokolni kell, és közölni a végzésben. A felszámoló függetlensége azt hivatott biztosítani, hogy a tulajdonos ne talicskázza ki a vagyont a cégből a hoppon maradt hitelezők elől. Arra, hogy a balatoni projektcégek felszámolójaként éppen a Vectigalist jelölte ki a bíróság (a végzésben nem szerepel, hogy eltértek volna az elektronikus kiválasztástól), lehetne az a magyarázat, hogy a szintén Nagy Gáborhoz tartozó FB Airport Kft. felszámolására is ezt a társaságot választották ki tavaly novemberben.

Az FB Airport esetében nem az elektronikus sorsolás kedvezett a Vectigalisnak, hanem a felszámolás megkezdése után három hónappal (!) tette közzé a bíróság, hogy „elektronikus kijelölési eljárástól eltérően rendelte ki a felszámolót, figyelemmel az adós társaság sajátosságaihoz igazodó szakértelemre” írta korábban az átlátszó.hu. Az elvárt függetlenség Nagyék esetében nehezen védhető, még akkor sem, ha a törvény betűjének megfelel a helyzet.

Az összeférhetetlenséget firtató kérdésünkre a Vectigalisnál nem azon lepődtek meg, hogy Varga Jenőnek mi köze lenne az SCD-cégekhez, hanem azt kezdték bizonygatni, hogy Vargának már régóta semmi köze a Vectigalishoz. Bár Varga Jenő a cégadatok alapján valóban megvált az általa alapított társaságtól (erről a Varga-birodalom című keretes írásban olvashat), a Vectigalis székhelye változatlanul Budapesten van, azon a címen, melyet Varga Jenő is lakcímeként használ. Mindezek ellenére tettünk egy próbát, hogy fizikailag ténylegesen mennyire van távol a felszámoló az általa alapított cégtől. Felhívtunk néhány Vectigalis-irodát Varga Jenő után kutatva; őszinte döbbenetet sehol nem tapasztaltunk, és segítségünkre voltak, hogy miként lehetne őt elérni („próbálja meg a pécsi irodában”.)

Varga-birodalom

Varga Jenő számtalan céget tulajdonol, vezet, sok esetben lányával, Varga Katalinnal. Lovakat tenyészt, gyógyszertárat működtet, ingatlanos cégei vannak, ezek mindegyike kisebb volumenű. A Vectigalis Zrt.-t 1996-ban alapította, majd 2010-ben leányának, Varga Katalinnak értékesítette. Igazgatósági tagságától ennél később, tavaly októberben vált meg. Varga cégeinél további összeférhetetlenséget felvető helyzeteket is találni: Varga lánya szintén kiszállt a Vectigalisból, üzletrészét egy olyan magánszemélynek adta el, aki - cégén keresztül - Varga egy másik érdekeltségének a felszámolója.

Varga Jenő Pannoninvest Libra Zrt. nevű vállalkozása csődöt jelentett, a kirendelt vagyonfelügyelő az a társaság, amely Vargát foglalkoztatja Malév-felszámolóként. Az SCD-csoporthoz tartozó Balatontourist könyvvizsgálója, Harmatha Ivetta más cégekben Varga cégtársa.

A lapunk által megkérdezett bankárok, gazdasági szakemberek, ingatlanpiaci befektetők Vargát jó gazdasági szakembernek tartják, egyébként pedig olyan embernek írták le, aki szeret kapcsolataival kérkedni. 7,5 milliárd forintra becsült vagyonával a leggazdagabbak klubjába tartozik. Ugyanakkor a szakértők, piaci szereplők egyöntetű véleménye szerint kizárt, hogy Varga a saját szakállára mozgassa a szálakat, s a sztori levezényléséhez biztosan szüksége van támogatókra. E nélkül aligha kaphatta volna meg a Malév felszámoló biztosi feladatait (mint ahogy az történt), hiába áll mögötte sok évtizedes tapasztalat.

Kifutás

Az vélhetően nem volt kérdés, hogy az új tulajdonos a tetemes hitelállománnyal, a meg nem valósított beruházások miatti kötelezettséggel az azóta is pangó ingatlanpiacon nem vág bele hatalmas fejlesztésekbe. Míg a gazdasági válság előtt a bankok tukmálták hiteleiket az ingatlanfejlesztőkre, azóta csaknem leállt a finanszírozás is. Mindezeket a körülményeket a balatoni vagyon megvásárlásakor már pontosan látni kellett. Nehéz indokokat találni, hogy mindezek ellenére miért döntött a vevő az akvizíció mellett. Jogszerű keretek között a felszámolás nem lehet a cél, hiszen akkor a vállalkozás folytatásának elve sérül, sőt akár a csődbűntett vádja is felvethető. A hvg.hu kérdésére a vásárlás okait firtatva Nagy annyit írt üzenetében: „láttam lehetőséget a Balaton-parti ingatlanokban”, korábbi nyilatkozataiban pedig arról beszélt, hogy a szükséges finanszírozást biztosítottnak látja.

A lehetőség azonban elúszni látszik, miután idén február 7-én megindult a felszámolási eljárás az első projektcég, a Hotel Zamárdi Kft. ellen, s azóta néhány nap eltéréssel, egyszerre 2-3 cég eljárás alá vonása jelenik meg a Cégközlönyben. A 26 projektcégből jelenleg 15 áll felszámolás alatt, északi és déli partiak vegyesen. Hogy ki kérvényezte az eljárásokat, a cégpapírokból nem derül ki, Nagy szerint az egyik szállító. Ha folytatódnak a felszámolások, nyárra 26 balatoni kemping kerülhet eladósorba.

Az biztosra vehető, hogy a hitelező bankok pontosan tudtak a tulajdonosváltásról, és az is biztos, hogy ők nem érték be Nagy Gábor személyével – mondják ingatlanpiaci befektetők. A hitelintézetek is szorult helyzetben vannak, hiszen különösebb remény nincs a hitel visszafizetésére. Az is borítékolható, hogy a felszámolási eljárást követően csupán a töredékét fogják a pénzüknek viszontlátni. De hogy mindehhez mégis miért vágnak jó arcot – nem lehet tudni. Legalábbis a megkeresésünkre nem kaptunk választ.

©

S mi marad a felszámolást követően az új tulajdonosnak, a Magyar Turisztikai Kft.-nek? Látszólag semmi, hiszen a hitelezőket ki kell elégíteni. Ennek ellenére egy piacot jól ismerő öreg róka szerint érdemes az árverésekre odafigyelni. Bár nyilvános árverésekről van szó, „olykor az ember tudja, hogy hol nem szabad licitálnia”. Előfordulhat, hogy csak egyetlen pályázó lesz, aki kikiáltási áron viszi el a portékát, vagy csak az értékesebb ingatlanokat kimazsolázva. Az ugyanis senkinek nem érdeke, hogy éveken át tartson az eljárás. A felszámoló ezért kénytelen a portékát olyan áron piacra dobni, amin el is kel.

Felszámolás alá került cég Felszámolás megindítása Ingatlan elhelyezkedése Bekerülési érték (ezer forint)
Hotel Zamárdi Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. február 7. Zamárdi

764 855

Balaton Camp Venus Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 14. Balatonszepezd

117 879

Badacsony Wine Estate Ingatlanfejlesztő és Idegenforgalmi Kft. március 14. Badacsonytomaj

272 475

Fishermen's Village Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 21. Balatonberény

125 243

Sunshine Camp and Equestrian Base Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 21. Fonyód

562 636

Thermal Hotel Zalakaros Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 21. Zalakaros

377 834

Wind-center Hotel Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 21. Balatonszemes

800 901

Balaton Camp Naturist Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 22. Balatonakali

184 692

Wind-center Leisure Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 22. Balatonszemes

669 631

Yacht Club Almádi Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 22. Balatonalmádi

213 887

Diana Incentive Centre Lodge Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 26. Aszófő

52 956

Füred Resort Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 26. Balatonfüred

2 350 211

Golden Shore Camp Ingaltalfejlesztő és Turisztikai Kft. március 26. Siófok

854 259

Eco Family Holiday Resort Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 29. Vonyarcvashegy

266 062

Europe Sport Centre and Extreme Park Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. március 29. Alsóörs

1 181 412

Projektcég  
Balaton Entertainment Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.   Zamárdi

216 965

Balaton Park Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.   Zamárdi

265 558

Europe Sport Hotel Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.   Csopak

310 575

Holiday Park Akali Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.   Balatonakali

369 473

Kristof House Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.   Balatonalmádi

58 137

Modern Architectural Park Ingatlanfejlesztő Kft.   Siófok

637 521

South-Balaton Camps Ingatlanforgalmazó Kft.   Balatonszabadi

18 235

Sparkling Lake Elderly Care Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.   Keszthely

278 885

Villa Park Akali Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.   Balatonakali

283 736

Villa Park Badacsony Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.   Badacsonytomaj

134 203

Yacht Hotel Szemes Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.   Balatonszemes

197 738

Összesen

11 565 959

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!