szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csődvédelembe menekült nyíregyházi Abo Holding Vagyonkezelő Zrt. megállapodott hitelezőivel, az egyezséget a bíróság is elfogadta, s a csődeljárást megszüntette.

Tavaly ősszel jelentett csődöt az Abo Holding Zrt., amely a tulajdonosa többek között az Abo Mill Malomipari Zrt.-nek. A társaság fizetési haladékot kapott, s az elmúlt hónapokban sikerült dűlőre jutni a hitelezőkkel. Legalábbis erre utal a legfrissebb Cégközlöny értesítője, miszerint a bíróság jóváhagyta az egyezséget, és megszüntette a fizetési haladékot.

A malomiparral, gabonakereskedelemmel, takarmányiparral és állattenyésztéssel foglalkozó nyíregyházi székhelyű csoport komoly akvizíciókat folytatott az elmúlt évtizedben, mind belföldön, mind külföldön, Romániában, Ukrajnában, Szlovákiában – írja a Gazdaság.hu.

Szintén csődvédelmet kért a csoporthoz tartozó Abo Mix Zrt. és az Abo Trade Zrt., ez utóbbi kérelmét a bíróság elutasította. A holding zászlóshajója, az Abo Mill Zrt. ellen tavaly ősszel indult felszámolási eljárás, fizetésképtelensége miatt. A társaság 2008-ban 14 milliárd, 2009-ben 13 milliárd, tavaly viszont már csak 6,8 milliárd forint árbevételt ért el. A zsugorodó forgalom miatt az elmúlt két évben veszteségessé vált a társaság: tavaly már 760 millió forint mérleg szerinti veszteséggel zárt. A malomcég 2010-re 100 millió forintot meghaladó adótartozást halmozott fel.

Az Abo Mix Takarmányipari Zrt. ugyancsak nehéz helyzetben volt: a 2008-as 7,6 milliárd forintos forgalom után tavaly már csak 2,7 milliárd forint árbevételt ért el, 870 millió forint adózott veszteséggel, s több végrehajtás indult ellene. Az Abo Trade Gabona Kereskedőház Zrt. forgalma is harmadára zsugorodott az elmúlt években, a tavalyi évet 180 milliós mínusszal zárta, és tegnap – a holdinghoz hasonlóan – szintén csődöt jelentett.

A Napi Gazdaság cikke szerint hárommilliárd forintot kérnek a nyíregyházi Abo Mill Malomipari Zrt. bérbe adott telephelyeiért, gépeiért és eszközeiért. Nem csökkentették a korábbi irányárat, mert a törökszentmiklósi, gyulai, hódmezővásárhelyi, szegedi, kalocsai és mátészalkai létesítmények iránt jelentős érdeklődés tapasztalható − mondta Lázár Sándor, a felszámoló Delta Nova Kft. munkatársa. A legértékesebb vagyonelem az 56 ezer négyzetméteres törökszentmiklósi üzem, amelynek irányára nettó 950 millió forint. Ennek malomipari, borsóhántoló és mustármagőrlő berendezéseiért 540 milliót kérnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!