szerző:
MTI

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. 436 millió forint adózott veszteséget mutatott ki 2012 első negyedévében, míg az előző év azonos időszakában 2,525 milliárd forint volt a nyeresége.

A pénteken közölt, a nemzetközi számviteli szabvány alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a villamosenergia-szolgáltató társaság negyedéves árbevétele 22,46 milliárd forint volt, 5,23 százalékkal kevesebb, mint az előző évi bázisidőszakban.

Az üzemi eredmény 75 százalékkal romlott, 458 millió forintot ért el.

(képünk illusztráció)
©

Az első negyedévben az Émász 481 gigawattóra áramot értékesített, 9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A jelentés szerint az Émász tevékenysége az egyetemes szolgáltató szegmensben veszteséges. Ennek oka az értékesített villamos energia mennyiség csökkenése mellett a szabályozó hatóság által a maximált árrésre, a rögzített végfelhasználói árakra és a szigorú minőségi követelményekre vonatkozó szabályozása. A szabadpiaci szegmens eredményére pedig negatívan hat a fokozódó piaci verseny és a kedvezőtlen makrogazdasági helyzet.

A 30,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje 66 milliárd forint volt március 31-én, a tavaly december végi értékhez képest kismértékben, 0,7 százalékkal csökkent.

Az Émász részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forognak. A papír a pénteki tőzsdenapot 13 620 forinton zárta. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 19 800, a legalacsonyabb 13 450 forint volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!